Избор и поставяне на детската седалка

Използването на детска седалка може да обезопаси вашето дете по време на пътуването. Информацията, която ще намерите тук, ще ви помогне да изберете и правилно да монтирате детската седалка.

Столчета и седалки за кола трябва да ползват деца до 12-годишна възраст или до 150 см. височина. Деца с ръст по-малък от 1,50 м. не могат да използват предпазни колани без специална повдигаща седалка, тъй като всички колани в автомобилите са предвидени за ползване от пътници с ръст, по-голям от 1.50 м.

Под тази височина коланът на задната седалка минава покрай врата на детето и при рязко спиране той може да се впие в него и да го нарани или пък да се стигне до задушаване. Именно, за да се избегне това, се използват детски седалки, които повдигат детето до нужната височина.

В Чл. 137б. (1) системите за обезопасяване на деца са разпределени в зависимост от теглото на пет групи:

  • група 0 – за новородени с тегло под 10 кг;
  • група 0+ – за деца  до 1 г. с тегло под 13 кг;
  • група I – за деца между 1 и 4 г. с тегло между 9 и 18 кг;
  • група II – за деца след 4 г. с тегло между 15 и 25 кг;
  • група III – за деца с тегло между 22 и 36 кг.

Задължително е новородените и децата до 1 г. да пътуват в обърнати назад детски столчета за кола. Така поставени с лице обратно на посоката на движение, децата са по-защитени при евентуална злополука. Тези столчета могат да се поставят както на задната, така и на предната седалка на автомобила.

В Чл. 137в. (5) изрично се забранява използването на обърнато обратно в посоката на движение детско столче за кола, ако е инсталирано на седалка с предно разположена въздушна възглавница. В този случай може да се използва предната седалка само, ако airbag-системата на колата е изключена.

В Чл. 137б. (2) се регламентират системите за обезопасяване на деца:

Клас 1 – Пълният клас включва пълно обезопасяване на децата с всички компоненти и присъединителни устройства.

Клас 2 – Непълният клас  включва възможност за комбинация между обезопасително устройство и обезопасителен колан за възрастни.

Със столчетата е ясно, че използването им е задължително и само безотговорни родители могат да решат да тръгнат на път без такава система за обезопасяване със своето дете.

Но колкото детето расте, толкова използването на детската седалка става пожелателно. Например дете на 10 години, с тегло от 40 кг. и ръст от 155 см. се вписва само по един показател, даден от законотвореца – този за годините. Останалите два изключват първия и ползването им става пожелателно, т.е. по решение на родителите. При инцидент на пътя обаче, те изведнъж може да се окажат нарушители, защото са решили да махнат седалката преди детето им да навърши 12-годишна възраст. Всичко е въпрос на тълкуване.

 

Група 0 – за новородени с тегло под 10 кг;

Детската шия е още много крехка и затова е важно да е защитена от удар. Системата, позволяваща де се завърти седалката срещу движението, понижава с 90% натоварването върху шията на детето по време на удар.

Купувайки детска седалка убедете се, че тя е снабдена с козирка срещу слънцето и безопасен колан. Освен това, убедете се, че коланът е монтиран правилно на седалката.

Седалката се монтира с гръб на посоката на движението и има защитна козирка.

Група 0+ – за деца до 1 г. с тегло под 13 кг;

Столчета група 0+ (0-13 кг) са специално създадени, за да осигурят оптимална защита на най-малките пътници. Тези столчета за кола са подходящи за деца от тяхното раждане и с тегло до 13 кг. Снабдени са с удобни дръжки, с които можете да ги използвате извън колата.

Група I – за деца между 1 и 4 г. с тегло между 9 и 18 кг

Столчетата за кола от тази група са с 3 или 5 точкови колани за безопасност. Лесно могат да бъдат монтирани в автомобила с помощта на база или Изофикс система, или с 3-точковия автомобилен колан.

Седалката, снабдена със системата ISOFIX, опростява и прави по-надеждно закрепването й, може да се използва и в двете направления: с лице или с гръб на посоката на движение.

Група II – за деца след 4 г. с тегло между 15 и 25 кг;

Тези столчета за кола трябва да бъдат монтирани по посока на движението. Съществуват различни модели – с колан или без колан, с обелгалка или без. Столчетата за кола група 2 са подходящи както за кратки, така и за дълги разстояния.

Група III – за деца с тегло между 22 и 36 кг.

Тази седалка повдига детето, като по този начин осигурява правилното положение на предпазния колан върху тялото на детето. Облегалката осигурява по-високо ниво на защита при удар отзад.

Тези столчета за кола растат заедно с Вашето дете! Те са меки, удобни, практични и предоставят оптимална защита при пътуване в автомобил! Високата облегалка на повечето столчета за кола от тази група гарантира, че главичката на детето няма да се умори по време на дълги пътувания и ще бъде надеждно защитена.

Защо е необходимо да използваме детска седалка

Детската седалка трябва да се използва по няколко причини:

1. Безопасност

Дете в ръцете на възрастен, седящ на задната седалка, практически изобщо не е защитено в случай на катастрофа. Точно обратното, при удар на колата в препятствие при скорост 50 км/ч кинетичната енергия превръща дете с тегло 25 кг в 500-килограмов снаряд, 20 пъти надхвърлящ собственото му тегло. Предпазните колани са лоша защита за децата при авария. Конструирани за възрастни, те могат сериозно да навредят на детето дори само при рязко спиране.

2. Комфорт

Автомобилните седалки са направени специално за възрастни. Затова на детето не винаги му е удобно в тях.

Бъдете внимателни при поставяне на детската седалка

Само 37% от детските седалки биват монтирани правилно. Ето няколко съвета, които могат да ви помогнат правилно да монтирате детската седалка:

– Следвайте инструкциите, приложени към седалката.

– Монтирайте седалката по-близо до центъра. Централната задна седалка е най- безопасна при удар отстрани.

– Ако сте монтирали детската седалка на предната седалка, убедете се, че:

– въздушната възглавница не е активирана;

– седалката е дръпната максимално назад.