ГЛАСУВАНЕТО В ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ ЗА НЕПЪЛНОЛЕТНИТЕ ШОФЬОРИ НА КАМИОНИ Е ГРЕШЕН ЗАВОЙ ЗА ПЪТНАТА БЕЗОПАСНОСТ

  • 0

ГЛАСУВАНЕТО В ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ ЗА НЕПЪЛНОЛЕТНИТЕ ШОФЬОРИ НА КАМИОНИ Е ГРЕШЕН ЗАВОЙ ЗА ПЪТНАТА БЕЗОПАСНОСТ

Category : Новини

ДЪРЖАВИТЕ-ЧЛЕНКИ НА ЕС ТРЯБВА ДА ОТХВЪРЛЯТ ПРЕДЛОЖЕНИЕТО ЗА НАЛАГАНЕ НА СХЕМИ ЗА ПРИДРУЖЕНО ШОФИРАНЕ ЗА 17-ГОДИШНИ ШОФЬОРИ НА КАМИОНИ, КАЗВА ЕВРОПЕЙСКИЯТ СЪВЕТ ЗА БЕЗОПАСНОСТ НА ТРАНСПОРТА

28 февруари 2024 г., За незабавно пускане

Брюксел – Позицията на Европейския парламент относно ревизираните правила за шофьорските книжки в ЕС, договорени в Страсбург днес, ще има сериозни отрицателни последици за пътната безопасност според Европейския съвет за безопасност на транспорта (ETSC).

TSC е най-загрижен относно предложението всички държави-членки на ЕС да въведат схема за шофиране с придружител за 17-годишните шофьори на камиони. Настоящата препоръчителна минимална възраст за тази категория превозни средства в ЕС е 21, въпреки че няколко държави позволяват на 18-годишни да управляват тежкотоварни автомобили при определени условия. Изследване на Германската застрахователна асоциация (GDV) показва, че водачите на тежкотоварни автомобили на възраст 18-20 години са причинили много по-голям дял сблъсъци, довели до телесни наранявания, отколкото по-възрастните възрастови групи шофьори на тежкотоварни автомобили.

Парламентът също така подкрепи концепцията да се позволи на 16-годишните да карат автомобили с ограничена скорост, включително големи SUV, когато са оборудвани с ограничител на скоростта. В оценката на въздействието на предложението на Европейската комисия се казва, че „мярката може да представлява допълнителен риск за пътната безопасност, особено за уязвимите участници в движението“.

Антонио Авенозо, изпълнителен директор на ETSC, коментира:

„Наличието на хиляди повече тийнейджъри, които карат камиони и автомобили, е оскърбление за всичко, което знаем за риска за пътната безопасност. Ако имаме нужда от повече шофьори на камиони, тогава отговорът е да подобрим значително условията на труд в сектора, а не да регистрираме ученици за задачата .. Ако Европа вярва в устойчивата мобилност, тогава разрешаването на най-богатите родители да купуват специално пригодени автомобили за децата си е несправедливо, нездравословно и опасно. Трябва да насърчаваме младежите да пътуват пеша, да карат велосипед и да използват обществения транспорт, а не да поставят живота на своите връстници, изложени на риск в SUV. Надяваме се, че държавите-членки ще разберат разума и ще отхвърлят тези идеи.“

ETSC подкрепя няколко други аспекта на предложеното законодателство, включително изискването за изпитателен срок за млади шофьори с правило за нулева толерантност към алкохола, когато за първи път започнат да шофират сами. Въпреки това ETSC казва, че тези мерки няма да компенсират щетите, причинени от намаляването на минималната възраст за шофиране.

Бележки към редакторите:

ETSC е независима организация с нестопанска цел, посветена на намаляването на броя на смъртните случаи и нараняванията в транспорта в Европа.

Следвайте ETSC в X (бивш twitter) @etsc_eu и LinkedIn.

За повече информация:

Дъдли Къртис, мениджър комуникации

dc@etsc.eu

+32 485379945


Log out of this account

Leave a Reply