7 ноември 2023 г

 • 0

7 ноември 2023 г

Category : Uncategorized

 • 7 ноември 2023 г

От по-рано този месец белгийските власти започнаха систематично да проверяват водачите за употреба на наркотици след всички катастрофи.

Жорж Гилкинет, белгийският министър на мобилността, каза: „След като намалихме прага на поносимост за консумация на алкохол, което доведе до временно отнемане на шофьорската книжка, ние се захващаме с друг аспект на шофирането в нетрезво състояние: употребата на наркотици. Оттук нататък при пътен инцидент нашите полицаи ще проверяват системно за евентуална консумация на наркотици. Твърде много животи са загубени по пътищата в Белгия и това е недопустимо. Трябва да се направи всичко за борба с опасното поведение при шофиране и за намаляване на броя на жертвите на опасности на пътя. По-честото извършване на проверки за шофиране с наркотици играе роля за това. »

Според данни, цитирани от правителството, 5% от шофьорите признават, че вече са сядали зад волана след употреба на наркотици в Белгия. Явлението е значително по-лошо сред младите шофьори, като 1 от 7 млади хора вече са шофирали, след като са приемали забранени вещества.

Когато възникне пътна катастрофа, хората, отговорни или допринесли, ще бъдат подложени на триетапен тест за наркотици. Всяка от следващите стъпки може да се извърши само ако резултатът от предишната стъпка е положителен:

1) Стандартизиран контролен списък, който включва около тридесет индикатора, позволяващи бързо да се оцени състоянието на водача и дали има съмнение за скорошна употреба на наркотици.

2) Тест за слюнка, който позволява да се открие или не наличието на забранено вещество.

3) Кръвен тест, задължителен, за да потвърди със сигурност употребата на наркотика и да проправи пътя за санкции.

В Белгия се прилага нулева толерантност към шофиране под въздействието на забранени наркотици. В допълнение към незабавното отнемане на свидетелството за управление, ако резултатът от теста на слюнката е положителен, водачът рискува лишаване от право да управлява, тежка глоба и в най-тежките случаи затвор.

 

 

 

 

 • November 15, 2023

Cruise, подразделението за самоуправляващи се автомобили на General Motors, спря всички операции по обществените пътища, разширявайки скорошната пауза в операциите на самоуправляващите се таксита до превозни средства с човешки резервни шофьори. Това разширяване следва първоначалното спиране на операциите без водачи през октомври, ход, предизвикан от инцидент, при който пешеходец е бил блъснат, повлечен и сериозно ранен от самостоятелно управлявано превозно средство, след като първоначално е бил ударен от съседно превозно средство, управлявано от хора.

Калифорния отмени разрешителното за експлоатация на безпилотни превозни средства на Cruise малко след катастрофата през октомври, заявявайки, че превозните им средства „не са безопасни за обществената експлоатация“ и представляват „неразумен риск за обществеността“.

В публикация в блога Круз разкри решението си да „постави на пауза нашите контролирани и ръчни AV операции в САЩ“. Спирането има за цел да възстанови общественото доверие, докато компанията предприема цялостен преглед на безопасността. За по-нататъшно разследване на инцидента от октомври, Круз разшири обхвата на анализа, извършен от Exponent, консултантска фирма трета страна. Този разширен преглед сега включва задълбочено изследване на системите и технологиите за безопасност.

Доскоро Cruise оперираше с автомобили без водачи в големи градове на САЩ като Сан Франциско, Остин, Финикс, Маями и Хюстън.

Националната администрация за безопасност на движението по пътищата отделно разследва съобщения за круизни коли, потенциално застрашаващи пешеходците по пътя си.

 

or crashes in new framework

 • November 9, 2023

Предстоящото законодателство в Обединеното кралство е насочено да възлага правна отговорност за катастрофи, включващи самоуправляващи се автомобили, на производителите, а не на отделните собственици на автомобили. Крал Чарлз обяви плана на правителството да представи законопроект за автоматизираните превозни средства като част от законодателния дневен ред за предстоящата парламентарна сесия.

Съгласно това законодателство компаниите, разработващи самоуправляващи се превозни средства, ще бъдат изправени пред глоби и потенциални наказателни действия, ако техните превозни средства не отговарят на стандартите за безопасност в тежки случаи. Нещо повече, лицата, шофиращи в автономни автомобили, ще получат имунитет срещу съдебно преследване в случай на катастрофа, когато превозното средство е в режим на самоуправление. Законодателството също има за цел да пресече подвеждащите маркетингови практики, позволявайки само превозни средства, отговарящи на определени критерии за безопасност, да бъдат рекламирани като самоуправляващи се.

Правителството твърди, че законопроектът дава приоритет на защитата и безопасността на потребителите в AV индустрията, като поставя отговорността за действията на превозното средство върху компанията зад неговото развитие, а не върху лицето, което го използва.

Законодателството включва разпоредби за независими разследвания на катастрофи „без вина“ за сблъсъци, включващи самоуправляващи се автомобили, мярка, която ETSC препоръчва в продължение на няколко години като съществена предпоставка за внедряването на технология за автоматизирано шофиране.

 

of dangerous driving

 • November 29, 2023

ETSC h Европейската федерация на транспортните работници (ETF) остро разкритикува предложените нови правила относно времето за шофиране и почивка на шофьорите на автобуси след решението на транспортната комисия на Европейския парламент да подкрепи промените по-рано този месец. В протест пред Европейската комисия в Брюксел, членове на ETF от няколко страни говориха за опасностите от правилата, които според тях ще влошат умората на водача.

ETF казва, че ефектът от предложените нови разпоредби ще бъде да се позволи дневното работно време на шофьорите на автобуси да бъде увеличено до 16 или 17 часа, което, комбинирано с 9 часа почивка, ще доведе до дни до 26 часа. Въпреки че служителите твърдят, че тази промяна няма да наруши задължителните минимални периоди на почивка от девет часа, ETF твърди, че подобно удължаване е „безпрецедентно в професионалния свят и рискува да застраши безопасността и да изостри недостига на шофьори“.

Организацията казва, че промените ще позволят на шофьорите, които приключат 12 последователни дни с автобус в ранните часове, да възобновят извършването на различни транспортни услуги с малко или никаква значителна почивка.

С вече високата честота на опасения, свързани с умората, в транспортния сектор, където водачите често получават само пет до шест часа действителна почивка по време на последователни 12-дневни престой на шофиране, ETF предупреждава, че новите правила могат да повишат риска от сблъсъци поради умора на водача.

ETF и ETSC заявиха, че ключът към справянето с недостига на шофьори в транспортния сектор е подобряването на условията на труд.

ETF казва, че ще планира протести в цяла Европа, за да оспори промените. ETSC приветства подкрепата на членовете на ЕП за подобряване на начина, по който опасното шофиране се прилага през границите на държавите-членки на ЕС. 

При гласуване тази сутрин в комисията по транспорт на Европейския парламент евродепутатите подкрепиха предложение на Европейската комисия за разширяване на обхвата на съществуващите правила за трансгранично прилагане на санкциите за движение по пътищата и нов закон, според който лишаването от права за шофиране, издадено в една държава-членка, ще се прилага и в други страни от ЕС.

По отношение на набора от нарушения, които могат да бъдат прилагани трансгранично в бъдеще, евродепутатите добавиха катастрофи „удари и избягай“, при които шофьор бяга от мястото на сблъсък. Това е в допълнение към подкрепата на първоначалното предложение на Европейската комисия за добавяне на опасно изпреварване, шофиране в неправилна посока, използване на претоварено превозно средство и някои други нарушения, които понастоящем не са обхванати от съществуващите правила. 

Евродепутатите също така искат нарушенията да се проследяват по-бързо от държавата-членка по произход, след като е издадена глоба на шофьор, пребиваващ в чужбина. 

За съжаление членовете на ЕП не успяха да се споразумеят да се справят с критичния проблем с наказателните точки, въпреки че някои членове на ЕП призоваха за това. 22 от 27 държави-членки на ЕС вече разполагат с тези системи, които обезсърчават опасното шофиране и в крайна сметка могат да доведат до забрана за шофиране. ETSC казва, че е от съществено значение шофьорите също да бъдат изправени пред тези нефинансови санкции, когато извършват пътни нарушения в чужбина.

Някои политически групи настояваха санкциите, свързани с ограниченията за достъп на превозни средства в града (като Стокхолмския данък върху задръстванията), да бъдат предмет на законодателството. Такива такси водят до намаляване на трафика на превозни средства и следователно на нараняванията по пътищата. Тези поправки обаче не минаха на днешното гласуване. Транспортната комисия също реши днес, че наказанията за шофиране в пешеходна зона не трябва да бъдат предмет на законодателството, въпреки че редица евродепутати призоваха за това. 

Евродепутатите също сигнализираха подкрепата си тази сутрин за планиран нов закон, който ще осигури признаване на забраните за шофиране през границите и ще направи някои малки, но значителни подобрения.   

Първоначалното предложение на Европейската комисия съдържаше специфична разпоредба относно нарушенията за превишена скорост, включително изключение, при което забрана за шофиране в резултат на превишена скорост няма да бъде призната в друга държава, ако ограничението на скоростта е било превишено с по-малко от 50 км/ч. Това би означавало, че шофьор със забрана за шофиране със 79 км/ч в зона от 30 км/ч няма да бъде изправен пред забрана в други държави. Днес обаче евродепутатите постигнаха споразумение за промяна на това изключение. Те определиха, че освобождаването трябва да е валидно само за жилищни пътища, ако ограничението на скоростта е превишено с по-малко от 30 км/ч, и за нежилищни пътища, ако е превишено с по-малко от 50 км/ч. Въпреки че Европейският съвет за безопасност на транспорта (ETSC) оценява това подобрение, организацията поддържа позицията, че по принцип всички забрани за шофиране, произтичащи от превишена скорост, трябва да се прилагат универсално в другите държави-членки без никакви изключения.

И двете законови предложения са предмет на допълнителни преговори между Европейския парламент, държавите-членки на ЕС и Европейската комисия.

Елън Таунсенд, директор по политиката на ETSC, коментира:

„Като цяло днешните гласувания в Европейския парламент са положителна стъпка за пътната безопасност, която може допълнително да намали броя на регистрираните в чужбина шофьори, които в момента се измъкват от опасно шофиране извън родната си страна. Въпреки това е жалко, че евродепутатите не се съгласиха да включат наказания, свързани с ограниченията за достъп на превозни средства в градски условия и автомобили, които се движат в пешеходни зони, в списъка с нарушения, които могат да бъдат прилагани през границите. Не може да има оправдание да се оставят шофьори, регистрирани в чужбина, да не се занимават, докато местните спазват правилата. 

 • November 7, 2023

Европейският съюз и националните правителства трябва да адаптират политиката за пътна безопасност към нуждите на застаряващото население, като подобрят безопасността на по-възрастните пешеходци и велосипедисти с безопасна, добре защитена инфраструктура, като същевременно гарантират, че по-възрастните водачи на автомобили не са дискриминирани единствено поради техните възраст. Това са основните заключения от нов доклад, публикуван днес от Европейския съвет за безопасност на транспорта (ETSC), който хвърля светлина върху уязвимостта на по-възрастните участници в движението и призовава за цялостен подход за гарантиране на тяхната безопасност, като същевременно насърчава активното пътуване и независимостта.

Докладът подчертава повишения риск от травми, пред които са изправени хората на възраст 65 и повече години при пътни сблъсъци в сравнение с по-младите възрастови групи. Сблъсъците, които могат да доведат до по-леки последици за по-младите хора, могат да имат тежки и понякога фатални резултати за по-възрастните поради повишения риск от смърт, свързан с физически удари.

Въпреки тези предизвикателства, докладът подчертава, че активното пътуване предлага множество ползи за здравето, които често надвишават потенциалните рискове от пътни наранявания и излагане на замърсяване на въздуха. Изследванията показват, че тези ползи за здравето са особено изразени в по-възрастните възрастови групи, като им помагат да поддържат физическа форма, намаляват риска от хронични заболявания и подобряват общото благосъстояние. Предизвикателството пред общността за пътна безопасност е да подобри безопасността на тези активни режими, особено за по-възрастните хора.

Джени Карсън, съавтор на доклада, каза:

„Тъй като населението на Европа продължава да застарява, този доклад подчертава необходимостта от цялостен подход към пътната безопасност за възрастните хора, който балансира мерките за безопасност с предимствата на активното пътуване, независимостта и мобилността.“

Основните констатации от доклада включват:

 • Последните тенденции в пътната безопасност на възрастните хора показват средно годишно намаление от 3% на смъртността на възрастните хора на пътя в ЕС25 през последното десетилетие, до голяма степен поради цялостните подобрения в пътната безопасност.
 • Съществуват значителни разлики в пътната безопасност между страните, като най-безопасната страна за възрастните хора е Норвегия, следвана от Люксембург и Обединеното кралство, докато Румъния, Сърбия и България имат най-висока смъртност по пътищата сред възрастните хора.
 • Изборът на начин на транспортиране, възрастови групи и специфични сценарии на сблъсък оказват значително влияние върху смъртността на възрастните хора по пътищата.
 • Пешеходците и велосипедистите съставляват значителна част от по-възрастните хора, загинали при пътни сблъсъци, и разбирането на тези критични сценарии за сблъсък е жизненоважно за разработването на ефективни мерки за пътна безопасност.
 • Тъй като населението на Европа продължава да застарява, политиките за пътна безопасност трябва да се развият, за да отговорят на специфичните изисквания за безопасност на тази нарастваща демография.

Докладът също така подчертава често пренебрегвания проблем с паданията на пешеходци в пътната система, като подчертава значението на поддържането на записи на такива инциденти за насърчаване на активната мобилност и повишаване на пътната безопасност за пешеходците.

Що се отнася до по-възрастните шофьори, докладът предполага, че медицинските прегледи, базирани на възрастта, може да не предотвратят последователно тежки сблъсъци и могат да доведат до преминаване към по-уязвими режими на пътуване, когато по-възрастните шофьори спрат да шофират. По-ранни проучвания стигат до заключението, че специфичните медицински състояния, злоупотребата с вещества, психичните разстройства, епилепсията и диабетът са по-важни фактори от възрастта и засягат шофьорите от всички възрасти.

Тази констатация е навременна, тъй като наскоро Европейската комисия предложи всички шофьори да бъдат подложени на редовни медицински прегледи след 70-годишна възраст в проект за преразглеждане на правилата на ЕС относно шофьорските книжки. ETSC казва, че такова общо правило е дискриминационно. Вместо това семейните лекари трябва да използват протокол за скрининг във всички възрастови групи, за да маркират медицински състояния, които биха могли да повлияят на годността за шофиране.

Докладът подчертава значението на добре поддържаната и безопасна пътна инфраструктура, мерките за успокояване на трафика и контролираните от сигнали пешеходни пътеки за повишаване на безопасността на по-възрастните участници в движението.

Изтеглете отчета от:

www.etsc.eu/pinflash45


Log out of this account

Leave a Reply