Пет начина Европа може да се справи със смъртта на пътя

  • 0

Пет начина Европа може да се справи със смъртта на пътя

Category : Uncategorized

 

Press Release

Пет начина Европа може да се справи със смъртта на пътя

21 February 2023, For immediate release

 

Брюксел – Според нови данни, публикувани днес, през миналата година в ЕС е имало 20 600 смъртни случая на пътя, което е увеличение с 3% в сравнение с 2021 г. Но намаление от 10% спрямо 2019 г., която беше последната година преди пандемията от Covid-19.

Европейският съвет за безопасност на транспорта препоръчва пет мерки, които ЕС и европейските правителства трябва да обмислят прилагането, за да помогнат за постигане на целта за намаляване наполовина на смъртните случаи и тежките наранявания по пътищата през десетилетието до 2030 г.

1.      Увеличаване нивата на правоприлагане на трафика, за да смекчите основните рискове като превишена скорост, шофиране в нетрезво състояние и наркотици и разсейване

Ефективното прилагане на съществуващите закони за движението по пътищата е непосредствен, прост и лесен начин за подобряване на безопасността на пътя. Изпълнението на шофирането с напитки е намаляло в много европейски страни през последните години и проверява скоростта на превозните средства, носенето на предпазни колан и разсейването от мобилните устройства варира в голяма степен на целия континент.  На ниво ЕС предстоящата ревизия на трансграничната директива за прилагане, която се дължи следващия месец, трябва да гарантира, че всяко престъпление, извършено от шофьор на нерезидент, се проследява.

2.      Увеличете инвестициите в колоездене и ходене, режими, които не увеличават рисковете за други участници в движението

През последните години процентите на колоездене и ходене започнаха да се увеличават в много страни. Но смъртните случаи сред тези групи също са застояли или се увеличават, докато тези на други групи, като потребители на автомобили, са намалели. Връзката между повишените темпове на колоездене и увеличения брой на смъртните случаи на колоездач трябва да бъде нарушена чрез значително увеличение на инвестициите в инфраструктура като безопасни, съединени мрежи на отделни велосипедни платна. ЕС изисква по-големите градове и градове да се ангажират да развият устойчиви планове за градска мобилност-но трябва да се направи повече, за да се гарантира проследяване на местните власти по тези планове с реални и трайни промени. 

3. Направете неопитни шофьори по -безопасни чрез промени в шофьорските лицензи

Рискът от катастрофа е най -висок за шофьорите, които току -що са преминали теста си, като един от пет се срива в рамките на първите шест месеца след самостоятелно шофиране, според едно проучване. Европейската комисия трябва да публикува актуализирани правила за шофьорските лицензи през следващия месец. ETSC иска да види нови изисквания за получилите шофьорски книжки и по -придружено шофиране, за да гарантира, че новите шофьори не предприемат най -рисковите шофьорски дейности през първата си година по пътищата. Те включват шофиране през нощта, шофиране с група млади хора в колата и шофиране, след като са пили всякакво количество алкохол. ETSC също призовава Комисията да не намалява минималната възраст за самостоятелно шофиране във всяка категория превозни средства. 

4. Задайте подходящи ограничения на скоростта, с 30 km/h по подразбиране в градските райони

Европейската комисия предположи, че държавите -членки на ЕС намаляват ограниченията на скоростта като начин за спасяване на живота и намаляване на разхода на гориво и емисиите. Но трябва да се направи много повече за справяне с неподходящата скорост, която е пряко свързана с повишената честота на срива и тежестта.  Докато някои страни направиха значителни промени през последните години, напр. Дневният лимит на Холандия за магистралите от 100 км/ч и лимита по подразбиране на Испания от 30 км/ч във всички градски райони, много повече трябва да се направи. Европейската комисия може да помогне, като направи официални препоръки относно подходящата скорост за всички типове пътища.

  1. Обратно неефективно прилагане на новите мерки за безопасност на превозното средство

През 2019 г. ЕС се съгласи да въведе редица нови технологии за безопасност на превозни средства. Но окончателните технически стандарти се съгласиха, тъй като включиха интелигентни системи за подпомагане на скоростта, които разчитат на досадни сигнали и вероятно ще бъдат изключени, системи за предупреждение за разсейване, които може да не открият най -често срещаните форми на разсейване от мобилни телефони и информационни системи, и записващи данни за събитията които са безполезни за изследователите по безопасност. ETSC призовава техническите изисквания и трите системи спешно да бъдат прегледани.

ETSC е независима организация с нестопанска цел, базирана в Брюксел, посветена на намаляване на броя на смъртните случаи и наранявания в транспорта в Европа. https://etsc.eu/aboutus/

За повече информация

Елън Таунсенд, директор на политиката, et@etsc.eu, +32 2 738 0337
 

 


Log out of this account

Leave a Reply