Гръцкото правителство пуска нов план за действие за безопасност на движението по пътищата

Гръцкото правителство пуска нов план за действие за безопасност на движението по пътищата

Category : Uncategorized

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис стартира амбициозен нов национален план за действие по пътна безопасност по-рано този месец. В основата на предложенията са целта за намаляване на смъртните случаи с 50% до 2030 г. и разработването на Национален стратегически план за пътна безопасност 2021-2030 от Министерството на инфраструктурата и транспорта.

Гърция отбеляза най-голямото намаление на годишните смъртни случаи в ЕС през десетилетието до 2019 г., със спад от 43% в сравнение със средно за ЕС 19%. Въпреки че, както посочва стратегията, част от това подобрение може да се отдаде на особено тежката икономическа криза, която засегна страната. Въпреки този напредък, Гърция остава един от най-слабо представящите се в ЕС по отношение на смъртността по пътищата (смъртни случаи на милион население).

Новият план ще бъде контролиран от правителствения комитет по пътна безопасност и изпълнителния комитет.

Правителството изтъкна новото финансиране от Европейската инвестиционна банка за подобрения на безопасността на пътната инфраструктура и ангажимента за въвеждане в градските зони до 30 км / ч, както и работата за подобряване на стабилността на техническите прегледи на превозните средства и подобреното обучение по безопасност на движението по пътищата.

Съобщението сигнализира за по-висок приоритет за пътната безопасност от страна на правителството, което също е партньор в проекта за обмен на пътна безопасност на Европейския съюз, финансиран от Европейския парламент и управляван от ETSC от името на Европейската комисия. В онлайн семинар през ноември гръцки, френски и испански правителствени експерти обединиха сили, за да обсъдят най-добрите начини за подобряване на налагането на скорост и безопасността на мотоциклетите.

Презентация на новия гръцки план за пътна безопасност на английски език е достъпна на уебсайта на Обсерваторията за пътна безопасност на NTUA


Log out of this account

Leave a Reply