МОН в отговор на въпрос на “Труд”: Учители да откриват деца с таланти

МОН в отговор на въпрос на “Труд”: Учители да откриват деца с таланти

Category : Uncategorized

Дават 140 млн. лв. за образование в пандемия по два проекта

Нови кабинети и повече специалисти работят с хлапетата

Класните ръководители и учителите ще бъдат обучени да откриват деца с изявени дарби и да ги развиват, съобщи в отговор на въпрос на “Труд” Грета Ганчева, директор на Дирекция “Приобщаващо образование” в МОН.

Обучението е част от ключовите дейности, които предвиждат два нови проекта на МОН с общ бюджет 140 млн. лв. – “Равен достъп до училищното образование в условията на кризи” и “Подкрепа за приобщаващо образование”, финансирани с европейски средства. Те бяха представени от зам.-министъра на образованието Карина Ангелиева, Владимир Станчев, директор на Дирекция “Управление и изпълнение на проекти” в МОН и Грета Ганчева.

Надграждащият проект за приобщаващо образование е насочен към децата със специални образователни потребности, но и към останалите 3 групи деца, които имат право на допълнителна подкрепа по закон – тези с изявени дарби, с хронични заболявания и намиращите се в риск.

За него са отделени 31 млн. лв. за 3 години. Включени са 222 детски градини и 432 училища до основна степен в цялата страна. Целеви групи са над 7700 деца с хронични заболявания, в риск и с изявени дарби и над 4100 деца със специални образователни потребности.

“Ще има изработен инструмент, чрез който да се оценяват потребностите на децата с дарби чрез нови методики. Надяваме се това да бъде нещо много иновативно и приложимо за системата. Учителите не са подготвени точно за такава деца и се надявам с този инструмент да се подготвят заедно с класните ръководители как да откриват дарбите у децата, как да ги стимулират и развиват”, посочи Ганчева и допълни, че ще имат специално разработени материали и пособия, които да помагат в тази посока.

По проекта МОН ще работи и с РЗИ, и отделите за закрила на детето, за да могат децата, нуждаещи се от подкрепа, да бъдат включени в училищната среда. Ще има и повече специалисти, които да работят с хлапетата.

 

Отделени са 5 млн. лв. за специализирани психологически, ресурсни кабинети, сензорни стаи според нуждите на децата. Половин милион от тях ще бъдат за нов софтуер, с който да работят специалистите в училищата и детските градини.

Дистанционно обучение

Първолаците на курс за учене от вкъщи

В следващите три години

Всички първокласници или средно по 50 000 деца всяка година ще минават курс как се учи дистанционно в електронна среда, така че да могат да се справят, ако се наложи да се обучават от вкъщи. В следващите три години това трябва да стане практика, към която да са включени и родителите, и началните учители, предвижда проектът “Равен достъп до училищното образование в условията на кризи”. Той има бюджет от 109 млн. лв. и в следващите три години трябва да обхване общо 210 000 ученици, които имат проблеми с онлайн уроците.

При малките става въпрос за холистична подкрепа, при която децата плавно и постепенно да минат от детската градина към училище, като ще им бъде показано образователни платформи, уточни министър Ангелиева.

По проекта основната задача е да се купят компютри за училищата. Първите доставки от общо 80 000 устройства се чакат през лятото и ще бъдат фонд на училищата.


Log out of this account

Leave a Reply