• 0

Избор между отнемане на книжката или монтиране на Alcohpl Inrterlock

Category : Uncategorized

БЕШЕ ОФИЦИАЛНИЯТ ПРАЗНИК НА 15 АВГУСТ. ОТИДОХ ДА ПИЯ ВЪВ ФЛЕМАЛ. ТЕСТВАХА МЕ ЗА АЛКОХОЛ, ДРЕГЕР. БЯХ ПОЗИТИВЕН. СЪДИЯТА РЕШИ, ЧЕ РАЗБИРА СЕ ТРЯБВА ДА БЪДА САНКЦИОНИРАН. ПОИСКАХ ДА СИ ЗАПАЗЯ ШОФЬОРСКАТА КНИЖКА, ТЪЙ КАТО МИ ТРЯБВА И ТОЙ МЕ УПЪЛНОМОЩИ ДА ИМАМ АЛКОХОЛНА БЛОКИРОВКА. МИСЛЯ, ЧЕ Е ПОЛОЖИТЕЛНО, ДА. ЗА НЯКОЙ, КОЙТО МИСЛИ, ЧЕ НЕ ПРЕДСТАВЛЯВА РИСК, КОЙТО ШОФИРА ПО ПЪТЯ, БЛОКИРОВКАТА ЗА АЛКОХОЛ ВИ КАРА ДА ОСЪЗНАЕТЕ ДОСТА СИЛНО, ЧЕ НЕ МОЖЕТЕ ДА ПИЕТЕ, ЗАЩОТО АКО ПИЕТЕ, НЯМА ДА МОЖЕТЕ ДА РЕСТАРТИРАТЕ КОЛА. АЛКОХОЛНАТА БЛОКИРОВКА ВИ КАРА ДА РЕАГИРАТЕ НЕЗАБАВНО. ТОВА Е, НЯМА ИЗБОР.

ИМАХ НЯКОЛКО ПРОБЛЕМА, НЯКОИ ТРУДНИ МОМЕНТИ. ТОГАВА ЗАПОЧНАХ ДА ПИЯ. БЯХ СПРЯН ОТ ПОЛИЦИЯТА. НЯКОЛКО ПЪТИ МИ БЕШЕ НАРЕДЕНО ДА СЕ ЯВЯ В СЪДА И ВИНАГИ ПОЛУЧАВАХ ГЛОБИ. ЖАЖДАТА ЗА АЛКОХОЛ БЕШЕ ТОЛКОВА ПО-СИЛНА, ЧЕ ГЛОБИТЕ НЕ БЯХА УБЕДИТЕЛНИЯТ ФАКТОР ДА СПРА ДА ПИЯ. НЕЩО СЕ ОБЪРКА, ТОЛКОВА ЗНАЕХ. КАРАМ МНОГО КИЛОМЕТРИ ВСЕКИ ДЕН. СЛЕДВАЩИЯ ПЪТ, КОГАТО БЯХ ПРЕД СЪДА, АЗ САМИЯТ КАЗАХ НА СЪДИЯТА: ВИЖТЕ, СТИГА СЕГА, БИХ ИСКАЛ ДА МИ НАРЕДИТЕ БЛОКИРОВКА ЗА АЛКОХОЛ. ЗАЩОТО ОСЪЗНАВАМ, ЧЕ АКО ПРОДЪЛЖА ТАКА, НЕЩО ЩЕ СЕ ОБЪРКА. И ЩЕ БЪДЕ НЕЩО ПОВЕЧЕ ОТ ГЛОБА, МОЖЕ БИ ЩЕ ИМА СЕРИОЗЕН ИНЦИДЕНТ. ИЛИ ОЩЕ ПО-ЛОШО, ТЕЖКИ НАРАНЯВАНИЯ ИЛИ ДОРИ СМЪРТ. И АЗ НАПЪЛНО ИСКАХ ДА ИЗБЕГНА ТОВА, ПОРАДИ КОЕТО ПОМОЛИХ СЪДИЯТА: ВИЖТЕ: ЗНАМ, ЧЕ ИМА ТАКОВА НЕЩО КАТО АЛКОХОЛНА БЛОКИРОВКА, МОЛЯ, НАЛОЖЕТЕ МИ ГО. ЗАЩОТО ТОВА НЕ МОЖЕ ДА ПРОДЪЛЖАВА.

ПРЕДИ ГОДИНА ПОЛУЧИХ УСТРОЙСТВОТО. ИМАМ НУЖДА ОТ КОЛАТА СИ, ЗАЩОТО ВИНАГИ РАБОТЯ СУТРИН И ВЕЧЕР КАТО ОХРАНА. АКО НЯМАХ ШОФЬОРСКАТА СИ ПРАВОСПОСОБНОСТ, ЩЕШЕ ДА МИ Е МНОГО ТРУДНО ДА СТИГНА ДО РАБОТА, А КОГАТО СВЪРША ДЕСЕТ И ПОЛОВИНА ПРЕЗ НОЩТА, НЯМА АВТОБУС ОБРАТНО ДО ФЛЕМАЛ. АЛКОХОЛНАТА БЛОКИРОВКА МЕ УСТРОЙВА ИДЕАЛНО. ОТ ВРЕМЕ НА ВРЕМЕ ХОДИТЕ НА ПСИХОЛОГ И ВСИЧКО ТОВА СЕ ОБСЪЖДА. ТОВА ОТВАРЯ МАЛКО УМА ВИ. МИСЛЯ, ЧЕ ВСЪЩНОСТ Е НЕЩО ДОБРО, ЗНАЕТЕ ЛИ. ТОВА НАИСТИНА ТЕ КАРА ДА ОСЪЗНАЕШ ПРОБЛЕМА И ТАКА СЕГА, КОГАТО ОТИДА ДА ПИЯ, НЕ ВЗЕМАМ КОЛАТА СИ, ПРОСТО ТАКА.

ТОВА НАИСТИНА ПРОМЕНИ ЖИВОТА МИ, КАКТО ДЕНЕМ, ТАКА И НОЩЕМ. В НАЧАЛОТО БЕШЕ СТРАННО, НЕЩО НОВО. И БЕШЕ В ПЕРИОДА МАЛКО ПРЕДИ КОЛЕДА, КОГАТО ИЗЛИЗАТЕ ЗА КОЛЕДНИ НАПИТКИ И КОЛЕДНИ ПАРТИТА. ТОГАВА РАЗБРАХ, ЧЕ НЕ МОГА ДА ПИЯ НА РАБОТА. НЕ МОГА ДА ПИЯ ГРЕЯНО ВИНО С ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ, ВМЕСТО ТОВА ПИЯ ВОДА. ТРЯБВА ДА ТРЪГВАМ СУТРИНТА ЗА РАБОТАТА СИ. КАТО СЕ ПРИБЕРА ОТ РАБОТА, КАТО СЕ ПРИБЕРА ПАК ТРЯБВА ДА ДУХАМ. И ВСЕКИ ПЪТ МИ НАПОМНЯ. ПИЯНСТВО И ШОФИРАНЕ НЕ ГО ПРАВЯТ. НЕ Е ДОБРЕ И Е ТВЪРДЕ ОПАСНО.

МИСЛЯ, ЧЕ АЛКОХОЛНАТА БЛОКИРОВКА Е ПО-ДОБРА ОТ ОТНЕМАНЕТО НА ШОФЬОРСКАТА КНИЖКА. ВСЪЩНОСТ, АКО МИ ОТНЕМЕТЕ ШОФЬОРСКАТА КНИЖКА, МОГА ДА ШОФИРАМ БЕЗ ШОФЬОРСКА КНИЖКА. АКО МАХНЕТЕ АЛКОХОЛНАТА БЛОКИРОВКА, МОГА ДА ШОФИРАМ И БЕЗ ШОФЬОРСКА КНИЖКА. ОСВЕН ТОВА ЗНАМ ДА НЕ ПИЯ. АКО ШОФЬОРСКАТА МИ КНИЖКА БЪДЕ ОТНЕТА, ТОВА БИ БИЛО ДОСАДНО, ЗАЩОТО ДА КАРАТЕ ДЪЩЕРЯ МИ НА УЧИЛИЩЕ, ЖЕНА МИ ИЛИ КАКВОТО И ДА Е, ВИЕ СЪЩО ЛИШАВАТЕ СЕМЕЙСТВОТО МИ ОТ ТАЗИ ПРИВИЛЕГИЯ.

ТОВА ПРОМЕНИ ДРАМАТИЧНО ЖИВОТА МИ. ВРЪЗКАТА МИ С РОДИТЕЛИТЕ МИ, БРАТ МИ И СЕСТРА МИ, ГАЗЪТ СТАВАТ МНОГО ПО-БЛИЗКИ. РОДИТЕЛИТЕ МИ СЪЩО СТАНАХА МНОГО ПО-МАЛКО ПРИТЕСНЕНИ. СЕГА ТЕ ЗНАЯТ, ЧЕ ИМА АЛКОХОЛНА БЛОКИРОВКА, НЕ МОЖЕ ПОВЕЧЕ ДА ПИЕ И ДА ШОФИРА. ТАКА ТЕ СПЯТ МНОГО ПО-ДОБРЕ ПРЕЗ НОЩТА. СЕГА, ТОЗИ В КОЛАТА МИ. ЛИЧНАТА МИ Е ПРАВИЛНО. КУПИХ ГО ОТ ФИРМАТА. КАЗАХ: ВИЖ, ТОЛКОВА СЪМ УБЕДЕН В ТОВА, ЧЕ ЩЕ ГО ПОЕМА.

ПРЕДИМСТВОТО НА АЛКОХОЛНАТА БЛОКИРОВКА Е, ЧЕ ЗАПАЗВАТЕ ШОФЬОРСКАТА СИ КНИЖКА, ОТ КОЕТО СЕМЕЙСТВОТО ИМА ПОЛЗА И Е ДОБРЕ ЗА ВСИЧКИ, КАКТО И МНОГО ДОБРО ЗА БЕЗОПАСНОСТТА, ТЪЙ КАТО ВЕЧЕ НЕ ПИЯ, КОГАТО СЪМ С КОЛАТА СИ. ТОВА Е ДОБРЕ НЕ САМО ЗА МЕН, НО И ЗА ДРУГИТЕ.

ТОВА Е ИСТИНСКА ИСТОРИЯ НА УСПЕХА. КЪДЕТО СЕДЯ АЗ, ВИЕ НАИСТИНА МОЖЕТЕ ДА ГО НАПРАВИТЕ КАТО ИСТОРИЯ НА УСПЕХА. ОЧЕВИДНО МЕ ПРОМЕНИ КАТО ЧОВЕК.


По-евтин шофьорски курс ще е за сметка на броя учебни часове

Category : Uncategorized

Досега изкарването на шофьорска книжка ни струваше средно около 800 лева. Сега обаче цената на обучението вече достига 1200 лева.

Причина за увеличението са по-високите цени на горивата и електроенергията, както и по-скъпите автомобилни масла, резервни части и наеми, които автошколите плащат, предава БНР.

Някои автошколи обаче запазват старите цени или ги вдигат минимално. Според Красимир Георгиев, председател на Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България (АКАБ), по-ниската цена е за сметка на броя часове и качеството на услугата.

„Някои школи намаляват часовете. Ако досега курсът е бил 31 часа, сега става 20. А после и 10 часа. Всичко е за сметка на качеството. Българинът обикновено търси евтиното. Но накрая разбира, че нещата не се получават с евтиния курс. Плаща евтиния курс, после плаща още толкова за допълнителни часове. Накрая като не го научат на нищо, отива в друга автошкола и отново плаща. Т.е евтиното му излиза твърде скъпо. Да не говорим, че оттук произлизат и корупционни практики. Курсистът като вижда, че не се получават нещата, плаща на инструктора, който дели с изпитващия“, поясни Георгиев и наблегна на факта, че тези шофьори след това са опасни на пътя.

Според Красимир Георгиев, автошколите в България се делят на две категории. От една страна са изрядните пред държавните институции, а от друга страна – школите в сивия сектор.

„Това са автошколи, в които инструкторът е всичко. Той е ръководител, инструктор, технически сътрудник, теоретик и автомонтьор“, поясни Красимир Георгиев.

Във Варна цената се е повишила минимално и е около 900 лева. Красимир Георгиев обаче недоумява защо има разлика в цените в различните градове, при положение, че разходите навсякъде са еднакви.

Председателят на АКАБ даде примери с някои порочни практики от страна на автоинструкторите. Подобни практики са често срещани във Варна, според Красимир Георгиев.

„Инструкторът „Иванчо“ си е направил сайт и пише: Лицензирана автошкола „Иванчо“ прави шофьорски курсове. В случая обаче, „Иванчо“ няма никакво прави да провежда шофьорски курсове. Той просто с личната си кола се е закрепил към фирма с разрешително. Такива хора ги наричаме „закачалки“. Масово автонструктори стават автошколи. Само че инструкторите не плащат данъци, а школите плащат, обясни Красимир Георгиев. Той допълни, че тези инструктори, които провеждат обучения със собствените си автомобили се възползват и от отстъпката от 25 стотинки при зареждането на гориво – нещо, което юридическите лица нямат право.

„Къде е тук равнопоставеността“, попита Георгиев.

По думите му, поскъпването на курсовете не е довело до отлив на желаещи да изкарат шофьорска книжка.


  • 0

Правителството на Литва обяви промени в правилата за пътна безопасност в страната, които ще бъдат приложени на два етапа през следващата година

Category : Uncategorized

От 1 януари Литва ще въведе системата за аварийни коридори за по-лесен достъп до аварирали превозни средства по време на натоварен трафик. Системата, която вече е внедрена в Полша, Белгия, Германия и други страни от ЕС, може да ускори реакцията при извънредни ситуации и да спаси животи.

Системата беше фокус на проекта REVIVE на ETSC за подобряване на реакцията след сблъсък беше представена на редица срещи по проекта на международни експерти.

От 1 юни Литва ще въведе улици с приоритет за велосипеди, които се използват в Холандия и Белгия от няколко години. Велосипедните улици ще бъдат обозначени със специален знак, като могат да се изпълняват и по улици със забавен смесен трафик на моторни и немоторни превозни средства. Максималната скорост на велосипедна улица ще бъде 30 км/ч, изпреварванията няма да бъдат разрешени, а велосипедистите ще могат да карат по средата на пътя. Правителството казва, че мярката ще позволи по-ефективно планиране на безпроблемна мрежа от велосипедни алеи, където няма възможност за изграждане на отделни велосипедни алеи или алеи. В Холандия такива улици използват червен асфалт, за да изглеждат като големи велосипедни алеи и показват, че колите са „гости“ на улицата. Такива улици също са част от голяма и обширна мрежа от велосипедни пътеки.

Литовски експерти участват в проекта на ЕС за обмен на пътна безопасност, финансиран от Европейския парламент и управляван от ETSC от името на Европейската комисия. При неотдавнашно проучвателно пътуване до Холандия литовските експерти успяха да видят в действие обширната велосипедна мрежа – включително улиците с приоритет на велосипеда.


  • 0

Category : Uncategorized

Млади шофьори: призовават ЕС да въведе ограничения за алкохол и наркотици с нулева толерантност и дипломирани шофьорски книжки

28 October 2021

Брюксел – Европейският съвет за безопасност на транспорта (ETSC) призовава Европейския съюз да подобри безопасността на младите шофьори чрез промени в шофьорските книжки, наред с други мерки, тъй като новите данни показват, че младите участници в движението на възраст от 15 до 30 години представляват една четвърт от всички загинали по пътищата


В доклад, публикуван днес, ETSC казва, че през 2019 г. 5182 млади хора са загинали при пътни сблъсъци в 25-те държави от ЕС, за които има налични данни. Смъртните случаи по пътищата сред младите хора на възраст от 15 до 30 години в ЕС представляват около една пета от смъртните случаи от всички причини в тази възрастова група.

 

Около 40% от смъртните случаи по пътищата в ЕС се случват при сблъсъци, в които участват един или повече млади шофьори или моторни мотоциклети на две колела

 

Тези общи числа прикриват огромно неравенство между половете. В доклада се казва, че мъжете представляват 81% от всички смъртни случаи по пътищата сред младите хора на възраст 15-30 години. Големи разлики между мъжката и женската смъртност по пътищата остават дори след като се вземе предвид фактът, че мъжете карат повече от жените.

 
Авторите казват, че докато младите хора сами по себе си са високорискова група, повечето млади хора не шофират умишлено небезопасно. Рисковете, свързани с младите шофьори и ездачи, произтичат от неопитност, незрялост и начин на живот, свързани с тяхната възраст и пол. Данните показват, че колкото по-млад човек започне неограничено самостоятелно шофиране, толкова по-вероятно е той или тя да претърпи фатален сблъсък, особено ако е под 18 години.


Системите за дипломирани шофьорски книжки са оценени от редица проучвания, които показват намаляване на сблъсъците. Такива системи поставят допълнителни ограничения за по-младите шофьори през първите години на шофиране, позволявайки им да придобият опит, като същевременно намаляват определени ситуации с висок риск.

Младите хора, особено мъжете, също са свръхпредставени, когато става въпрос за смъртни случаи по пътищата, свързани с шофиране в нетрезво състояние и наркотици. Налагането и затягането на законовите граници на концентрацията на алкохол в кръвта и подобрената помощ за тези, които живеят с идентифицирани проблеми с алкохола и други наркотици, могат да помогнат за предотвратяване на тези смъртни случаи.


В момента Европейската комисия преразглежда правилата за издаване на шофьорски книжки, като се очаква актуализирано правно предложение през следващите 18 месеца. ETSC също така призовава Европейската комисия да препоръча ограничение за шофиране в нетрезво състояние, определено ефективно на нула (приложено на 0,2 g/l концентрация на алкохол в кръвта) – мярка, която е особено важна за по-младите шофьори. Що се отнася до шофирането на наркотици, ETSC също би искал да види общоевропейска граница на нулева толерантност към незаконните психоактивни лекарства

 

Пълният доклад може да бъде изтеглен от https://www.etsc.eu/PinFlash41


КАТ излиза от храстите

Category : Uncategorized

Полицейска блокада на 22-километрова отсечка на пътя София-Варна

Две камери снимат за скорост в „Отсечката на смъртта” край ловешкото село Микре

„Динамичният контрол” засилен през уикендите

Полицейски автомобил се движи с колоните от автомобили и следи да няма изпреварвания при непрекъсната осева линия. Мобилна камера в патрулка и лазерна камера на тринога снимат за превишена скорост. Така изглежда въведеният преди дни „динамичен контрол” на КАТ в 22-километрова отсечка от пътя София-Варна, видя екип на „Труд”.

Патрулка „КИА” с включен син буркан посреща трафика откъм София при бензиностанцията на „Ром петрол” до село Сопот. Когато минат оттам част от шофьорите започват колегиално да присветват с фарове на идващите откъм Варна, за да ги предупредят за пътните полицаи. И чудо – дори най-мощните джипове БМВ-та и „Мерцедес”-и спират да натискат „нормалните” автомобили пред тях, отказват се да изпреварват и карат в своите платна. На около 5 км по-натътък започват да примигват отиващите за София, защото на бензиностанция „Шел” при Микре е спрял бял „Опел”. Ясно се вижда, че на предното стъкло има мобилна камера, която снима и в двете посоки.

Следват нови присветвания и примигвания, защото на още 5-6 км при разклона за село Голец е паркирана още една патрулка „Шкода”, а до нея на асфалта стои тринога лазерна камера и също снима в двете посоки. Така един нормален шофьор има шанс да мине невредим през „Отсечката на смъртта” от с. Сопот до разклона за пътя Ловеч-Троян и обратно. И със скорост, с която да види добре паметници и черни кръстове на десетките жертви на катастрофи. 22-ма души са загинали там само за последните 4 години, преди 2 седмици бяха убити петима души.

Този вид „динамичният контрол” е въведен по идея на Областната дирекция на МВР-Ловеч, съгласувана с Института за пътна безопасност. Полицейската блокада край Микре ще продължи през уикендите до края на есента. „Ние често сме критикували полицията в Ловеч, но сега е редно да я похвалим, защото търси начин да се справи с катастрофите”, каза шефът на института Богдан Милчев.


МАКС МОСЛИ (1940 – 2021)

Category : Uncategorized

 

26 май 2021 г. Новини

Макс Мосли (1940 – 2021)

ETSC съжаляваше да чуе за смъртта на Макс Мосли по-рано този месец.

Г-н Мосли допринесе за извеждането на Euro NCAP, организацията за тестване на безопасността на потребителските превозни средства, в края на деветдесетте години и действа като първи президент от 1997 г. до 2004 г.

Генералният секретар на Euro NCAP Мичил ван Рейтинген каза:

„С огромното си влияние, командваща личност и интелект, Макс знаеше как да превърне застъпничеството в действие. Той постави безопасността на превозните средства отпред и в центъра на автомобилната индустрия и днес наследството му продължава да живее в една от най-признатите програми за безопасност на потребителите в света. „

След пенсионирането си Макс Мосли продължи да подкрепя пътната безопасност, най-вече като управител и председател на глобалната програма NCAP за развиващите се пазари.


НОВА КАМПАНИЯ ЗА ШОФИРАНЕ НА АЛКОХОЛ ВЪВ ФРАНЦИЯ, КОГАТО СЕ ОТВАРЯТ РЕСТОРАНТИ

Category : Uncategorized

 

18 май 2021 г. Новини

 

Френското правителство нае главен готвач със звезди на Мишлен и водещ на френската версия на „Кухня кошмари“ Филип Етчебест, за да организира нова кампания за шофиране на без алкохол, тъй като терасите на баровете и ресторантите се отварят отново във Франция.

 

Хумористичната кампания в социалните медии и телевизионните реклами показват, че Етчебест казва на вечерята да отиде да вземе мотоциклета си, след като е пил твърде много на хранене с приятели.

 

Научете повече за кампанията на:

 

https://www.securite-routiere.gouv.fr/actualites/quand-tient-quelquun-le-retient-1


ДАННИТЕ НА ЗАСТРАХОВАТЕЛНИТЕ КОМПАНИИ РАЗКРИВАТ НАЙ-ГОЛЕМИТЕ РИСКОВЕ ОТ КАТАСТРОФИ ЗА МОТОЦИКЛЕТИСТИТЕ В ИСПАНИЯ

Category : Uncategorized

 

20 май 2021 г. Новини

Данните на застрахователните компании разкриват най-големите рискове от катастрофи за мотоциклетистите в Испания

Превишението на скоростта (29,3%), консумацията на алкохол (17,4%) и употребата на напитки или наркотици (10,2%) са рисковите фактори, които най-много влияят на фатални сблъсъци с мотоциклети в Испания, според ново проучване на Fundación MAPFRE и Испанската асоциация на пътищата.

Липсата на шлем с подходящ размер, носенето му без закопчаване или изобщо не носенето на каска са други важни фактори според доклада.

Проучването „Пътна карта за подобряване на пътната безопасност при мотоциклети и мотопеди“, стартирано по-рано този месец, разглежда данните от 240 смъртоносни сблъсъци, както и данни от сблъсъци, довели до 7000 ранени. Източникът на данни бяха данни за сблъсък от застрахователната компания MAPFRE.

По-голямата част от смъртните случаи са мъже (95%), използвали пътя през уикенда.

Открийте повече:

https://www.aecarretera.com/sala-de-prensa/comunicados/comunicados-2021/3132-velocidad-alcohol-y-drogas-principales-factores-de-riesgo-entre-los-motociclistas


ГЛОБАЛНА СЕДМИЦА НА ПЪТНАТА БЕЗОПАСНОСТ НА ООН: ОСЕМ ОРГАНИЗАЦИИ ПРИЗОВАВАТ ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ ДА ПРЕДПРИЕМЕ ДЕЙСТВИЯ ЗА СКОРОСТТА

Category : Uncategorized

 

20 май 2021 г. Новини

Глобална седмица на пътната безопасност на ООН: Осем организации призовават Европейския парламент да предприеме действия за скоростта.

Осем организации искат от Европейския парламент да предприеме действия за превишена скорост като част от нова стратегия за пътна безопасност за следващото десетилетие.

Призивът е отправен по време на шестата годишна седмица на ООН за глобална безопасност, която е фокусирана върху зони от 30 км / ч, които могат да подобрят безопасността, по-специално на уязвимите участници в движението, като пешеходци и велосипедисти.

Европейският парламент ще гласува нова десетгодишна програма за пътна безопасност на 16 юни.

Общо 18 800 граждани на ЕС загинаха по европейските пътища през 2020 г. и много други бяха сериозно ранени. Шофьорите, движещи се с неразрешена скорост, играят ключова роля в причиняването на пътни катастрофи и увеличаване на тежестта им.

По-ниските скорости в градските райони са приоритет. Рискът от незащитен участник в движението да бъде убит или сериозно ранен при сблъсък с моторизирано превозно средство нараства значително, когато скоростта на превозното средство се увеличи. При скорости под 30 км / ч пешеходците и велосипедистите могат да се смесват с моторни превозни средства с относителна безопасност.

В целия ЕС около 70% от загиналите по пътищата в градските райони включват уязвими участници в движението, включително пешеходци, мотоциклетисти и велосипедисти.

Работните групи призовават за приемане на официална препоръка на Европейската комисия относно скоростта, покриваща инфраструктурата, превозното средство и прилагането, както и високото ниво на ефективност на системите за интелигентно подпомагане на скоростта („ISA“) – които трябва да бъдат монтирани във всички нови превозни средства в ЕС от следващата година. Работните групи също така предлагат да се направят планове за разширяване на технологията ISA и за други типове превозни средства и да се разгледа внедряването на системи, които не могат да бъдат изменени в бъдеще.


ИСПАНИЯ ПРЕВКЛЮЧВА ПОВЕЧЕТО ГРАДСКИ ПЪТИЩА НА 30 КМ / Ч НА ФОНА НА ПРИЗИВИТЕ ЗА ДЕЙСТВИЕ В НЯКОЛКО ДЪРЖАВИ-ЧЛЕНКИ НА ЕС

Category : Uncategorized

 

29 май 2021 г. Новини

Испания превключва повечето градски пътища на 30 км / ч на фона на призивите за действие в няколко държави-членки на ЕС

30 км / ч е ограничението по подразбиране на еднолентовите градски пътища в Испания от 11 май, кулминацията на политика, обявена в промените в общия испански закон за пътищата още през 2014 г.

През 2019 г. официалните данни показват, че за първи път делът на уязвимите участници в движението по пътищата, убити по испански пътища, надхвърля убитите в превозни средства. Тласъкът за окончателно въвеждане на по-ниските ограничения на скоростта в градските райони беше частично повлиян от тези данни.

Сблъсъците между превозни средства и пешеходци с 30 км / ч са далеч по-малко смъртоносни от тези с 50 км / ч, бившата граница по подразбиране. Последните тенденции на повишено ходене и колоездене, ускорени от пандемията Covid-19, означават, че по-уязвимите участници в движението по пътищата ще се възползват от по-ниската скорост на превозното средство.

Проучване, публикувано от El Pais, установи, че в по-голямата си част най-големите градове на Испания спазват срока за прилагане на долните граници. Много от тях вече имаха голям брой пътища, определени на 30 км / ч. Билбао, носител на наградата на ЕС за градска пътна безопасност миналия месец, наскоро стигна дори по-далеч от новия национален стандарт, като определи 30 км / ч по всички пътища в центъра на града, включително двулентови пътища.

По-рано този месец имаше призиви за прилагане на ограничения от 30 км / ч в други градове в Европа и по света като част от 6-тата Глобална седмица на ООН за пътна безопасност.

Членът на ETSC, португалският национален орган за пътна безопасност, отправя един такъв призив, както и коалиция от 159 организации в Гърция, и ирландският член на ETSC – органът за пътна безопасност. В Германия управляващата коалиция обяви няколко мерки, предназначени за подобряване на пътната безопасност, включително улесняване на местните власти при въвеждането на ограничения от 30 км / ч. Германският DVR, член на ETSC, приветства промените, за да докладва обобщени, анонимни данни за това как се използват ISA системите и дали те са изключени от драйвери. Две години след влизането в сила на законодателството, на базата на реални данни трябва да е възможно да се види кои системи са най-ефективни. Това ще бъде добра възможност да се научите и да реагирате за подобряване на технологията в бъдеще.