• 0

Category : Uncategorized

Млади шофьори: призовават ЕС да въведе ограничения за алкохол и наркотици с нулева толерантност и дипломирани шофьорски книжки

28 October 2021

Брюксел – Европейският съвет за безопасност на транспорта (ETSC) призовава Европейския съюз да подобри безопасността на младите шофьори чрез промени в шофьорските книжки, наред с други мерки, тъй като новите данни показват, че младите участници в движението на възраст от 15 до 30 години представляват една четвърт от всички загинали по пътищата


В доклад, публикуван днес, ETSC казва, че през 2019 г. 5182 млади хора са загинали при пътни сблъсъци в 25-те държави от ЕС, за които има налични данни. Смъртните случаи по пътищата сред младите хора на възраст от 15 до 30 години в ЕС представляват около една пета от смъртните случаи от всички причини в тази възрастова група.

 

Около 40% от смъртните случаи по пътищата в ЕС се случват при сблъсъци, в които участват един или повече млади шофьори или моторни мотоциклети на две колела

 

Тези общи числа прикриват огромно неравенство между половете. В доклада се казва, че мъжете представляват 81% от всички смъртни случаи по пътищата сред младите хора на възраст 15-30 години. Големи разлики между мъжката и женската смъртност по пътищата остават дори след като се вземе предвид фактът, че мъжете карат повече от жените.

 
Авторите казват, че докато младите хора сами по себе си са високорискова група, повечето млади хора не шофират умишлено небезопасно. Рисковете, свързани с младите шофьори и ездачи, произтичат от неопитност, незрялост и начин на живот, свързани с тяхната възраст и пол. Данните показват, че колкото по-млад човек започне неограничено самостоятелно шофиране, толкова по-вероятно е той или тя да претърпи фатален сблъсък, особено ако е под 18 години.


Системите за дипломирани шофьорски книжки са оценени от редица проучвания, които показват намаляване на сблъсъците. Такива системи поставят допълнителни ограничения за по-младите шофьори през първите години на шофиране, позволявайки им да придобият опит, като същевременно намаляват определени ситуации с висок риск.

Младите хора, особено мъжете, също са свръхпредставени, когато става въпрос за смъртни случаи по пътищата, свързани с шофиране в нетрезво състояние и наркотици. Налагането и затягането на законовите граници на концентрацията на алкохол в кръвта и подобрената помощ за тези, които живеят с идентифицирани проблеми с алкохола и други наркотици, могат да помогнат за предотвратяване на тези смъртни случаи.


В момента Европейската комисия преразглежда правилата за издаване на шофьорски книжки, като се очаква актуализирано правно предложение през следващите 18 месеца. ETSC също така призовава Европейската комисия да препоръча ограничение за шофиране в нетрезво състояние, определено ефективно на нула (приложено на 0,2 g/l концентрация на алкохол в кръвта) – мярка, която е особено важна за по-младите шофьори. Що се отнася до шофирането на наркотици, ETSC също би искал да види общоевропейска граница на нулева толерантност към незаконните психоактивни лекарства

 

Пълният доклад може да бъде изтеглен от https://www.etsc.eu/PinFlash41


КАТ излиза от храстите

Category : Uncategorized

Полицейска блокада на 22-километрова отсечка на пътя София-Варна

Две камери снимат за скорост в „Отсечката на смъртта” край ловешкото село Микре

„Динамичният контрол” засилен през уикендите

Полицейски автомобил се движи с колоните от автомобили и следи да няма изпреварвания при непрекъсната осева линия. Мобилна камера в патрулка и лазерна камера на тринога снимат за превишена скорост. Така изглежда въведеният преди дни „динамичен контрол” на КАТ в 22-километрова отсечка от пътя София-Варна, видя екип на „Труд”.

Патрулка „КИА” с включен син буркан посреща трафика откъм София при бензиностанцията на „Ром петрол” до село Сопот. Когато минат оттам част от шофьорите започват колегиално да присветват с фарове на идващите откъм Варна, за да ги предупредят за пътните полицаи. И чудо – дори най-мощните джипове БМВ-та и „Мерцедес”-и спират да натискат „нормалните” автомобили пред тях, отказват се да изпреварват и карат в своите платна. На около 5 км по-натътък започват да примигват отиващите за София, защото на бензиностанция „Шел” при Микре е спрял бял „Опел”. Ясно се вижда, че на предното стъкло има мобилна камера, която снима и в двете посоки.

Следват нови присветвания и примигвания, защото на още 5-6 км при разклона за село Голец е паркирана още една патрулка „Шкода”, а до нея на асфалта стои тринога лазерна камера и също снима в двете посоки. Така един нормален шофьор има шанс да мине невредим през „Отсечката на смъртта” от с. Сопот до разклона за пътя Ловеч-Троян и обратно. И със скорост, с която да види добре паметници и черни кръстове на десетките жертви на катастрофи. 22-ма души са загинали там само за последните 4 години, преди 2 седмици бяха убити петима души.

Този вид „динамичният контрол” е въведен по идея на Областната дирекция на МВР-Ловеч, съгласувана с Института за пътна безопасност. Полицейската блокада край Микре ще продължи през уикендите до края на есента. „Ние често сме критикували полицията в Ловеч, но сега е редно да я похвалим, защото търси начин да се справи с катастрофите”, каза шефът на института Богдан Милчев.


МАКС МОСЛИ (1940 – 2021)

Category : Uncategorized

 

26 май 2021 г. Новини

Макс Мосли (1940 – 2021)

ETSC съжаляваше да чуе за смъртта на Макс Мосли по-рано този месец.

Г-н Мосли допринесе за извеждането на Euro NCAP, организацията за тестване на безопасността на потребителските превозни средства, в края на деветдесетте години и действа като първи президент от 1997 г. до 2004 г.

Генералният секретар на Euro NCAP Мичил ван Рейтинген каза:

„С огромното си влияние, командваща личност и интелект, Макс знаеше как да превърне застъпничеството в действие. Той постави безопасността на превозните средства отпред и в центъра на автомобилната индустрия и днес наследството му продължава да живее в една от най-признатите програми за безопасност на потребителите в света. „

След пенсионирането си Макс Мосли продължи да подкрепя пътната безопасност, най-вече като управител и председател на глобалната програма NCAP за развиващите се пазари.


НОВА КАМПАНИЯ ЗА ШОФИРАНЕ НА АЛКОХОЛ ВЪВ ФРАНЦИЯ, КОГАТО СЕ ОТВАРЯТ РЕСТОРАНТИ

Category : Uncategorized

 

18 май 2021 г. Новини

 

Френското правителство нае главен готвач със звезди на Мишлен и водещ на френската версия на „Кухня кошмари“ Филип Етчебест, за да организира нова кампания за шофиране на без алкохол, тъй като терасите на баровете и ресторантите се отварят отново във Франция.

 

Хумористичната кампания в социалните медии и телевизионните реклами показват, че Етчебест казва на вечерята да отиде да вземе мотоциклета си, след като е пил твърде много на хранене с приятели.

 

Научете повече за кампанията на:

 

https://www.securite-routiere.gouv.fr/actualites/quand-tient-quelquun-le-retient-1


ДАННИТЕ НА ЗАСТРАХОВАТЕЛНИТЕ КОМПАНИИ РАЗКРИВАТ НАЙ-ГОЛЕМИТЕ РИСКОВЕ ОТ КАТАСТРОФИ ЗА МОТОЦИКЛЕТИСТИТЕ В ИСПАНИЯ

Category : Uncategorized

 

20 май 2021 г. Новини

Данните на застрахователните компании разкриват най-големите рискове от катастрофи за мотоциклетистите в Испания

Превишението на скоростта (29,3%), консумацията на алкохол (17,4%) и употребата на напитки или наркотици (10,2%) са рисковите фактори, които най-много влияят на фатални сблъсъци с мотоциклети в Испания, според ново проучване на Fundación MAPFRE и Испанската асоциация на пътищата.

Липсата на шлем с подходящ размер, носенето му без закопчаване или изобщо не носенето на каска са други важни фактори според доклада.

Проучването „Пътна карта за подобряване на пътната безопасност при мотоциклети и мотопеди“, стартирано по-рано този месец, разглежда данните от 240 смъртоносни сблъсъци, както и данни от сблъсъци, довели до 7000 ранени. Източникът на данни бяха данни за сблъсък от застрахователната компания MAPFRE.

По-голямата част от смъртните случаи са мъже (95%), използвали пътя през уикенда.

Открийте повече:

https://www.aecarretera.com/sala-de-prensa/comunicados/comunicados-2021/3132-velocidad-alcohol-y-drogas-principales-factores-de-riesgo-entre-los-motociclistas


ГЛОБАЛНА СЕДМИЦА НА ПЪТНАТА БЕЗОПАСНОСТ НА ООН: ОСЕМ ОРГАНИЗАЦИИ ПРИЗОВАВАТ ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ ДА ПРЕДПРИЕМЕ ДЕЙСТВИЯ ЗА СКОРОСТТА

Category : Uncategorized

 

20 май 2021 г. Новини

Глобална седмица на пътната безопасност на ООН: Осем организации призовават Европейския парламент да предприеме действия за скоростта.

Осем организации искат от Европейския парламент да предприеме действия за превишена скорост като част от нова стратегия за пътна безопасност за следващото десетилетие.

Призивът е отправен по време на шестата годишна седмица на ООН за глобална безопасност, която е фокусирана върху зони от 30 км / ч, които могат да подобрят безопасността, по-специално на уязвимите участници в движението, като пешеходци и велосипедисти.

Европейският парламент ще гласува нова десетгодишна програма за пътна безопасност на 16 юни.

Общо 18 800 граждани на ЕС загинаха по европейските пътища през 2020 г. и много други бяха сериозно ранени. Шофьорите, движещи се с неразрешена скорост, играят ключова роля в причиняването на пътни катастрофи и увеличаване на тежестта им.

По-ниските скорости в градските райони са приоритет. Рискът от незащитен участник в движението да бъде убит или сериозно ранен при сблъсък с моторизирано превозно средство нараства значително, когато скоростта на превозното средство се увеличи. При скорости под 30 км / ч пешеходците и велосипедистите могат да се смесват с моторни превозни средства с относителна безопасност.

В целия ЕС около 70% от загиналите по пътищата в градските райони включват уязвими участници в движението, включително пешеходци, мотоциклетисти и велосипедисти.

Работните групи призовават за приемане на официална препоръка на Европейската комисия относно скоростта, покриваща инфраструктурата, превозното средство и прилагането, както и високото ниво на ефективност на системите за интелигентно подпомагане на скоростта („ISA“) – които трябва да бъдат монтирани във всички нови превозни средства в ЕС от следващата година. Работните групи също така предлагат да се направят планове за разширяване на технологията ISA и за други типове превозни средства и да се разгледа внедряването на системи, които не могат да бъдат изменени в бъдеще.


ИСПАНИЯ ПРЕВКЛЮЧВА ПОВЕЧЕТО ГРАДСКИ ПЪТИЩА НА 30 КМ / Ч НА ФОНА НА ПРИЗИВИТЕ ЗА ДЕЙСТВИЕ В НЯКОЛКО ДЪРЖАВИ-ЧЛЕНКИ НА ЕС

Category : Uncategorized

 

29 май 2021 г. Новини

Испания превключва повечето градски пътища на 30 км / ч на фона на призивите за действие в няколко държави-членки на ЕС

30 км / ч е ограничението по подразбиране на еднолентовите градски пътища в Испания от 11 май, кулминацията на политика, обявена в промените в общия испански закон за пътищата още през 2014 г.

През 2019 г. официалните данни показват, че за първи път делът на уязвимите участници в движението по пътищата, убити по испански пътища, надхвърля убитите в превозни средства. Тласъкът за окончателно въвеждане на по-ниските ограничения на скоростта в градските райони беше частично повлиян от тези данни.

Сблъсъците между превозни средства и пешеходци с 30 км / ч са далеч по-малко смъртоносни от тези с 50 км / ч, бившата граница по подразбиране. Последните тенденции на повишено ходене и колоездене, ускорени от пандемията Covid-19, означават, че по-уязвимите участници в движението по пътищата ще се възползват от по-ниската скорост на превозното средство.

Проучване, публикувано от El Pais, установи, че в по-голямата си част най-големите градове на Испания спазват срока за прилагане на долните граници. Много от тях вече имаха голям брой пътища, определени на 30 км / ч. Билбао, носител на наградата на ЕС за градска пътна безопасност миналия месец, наскоро стигна дори по-далеч от новия национален стандарт, като определи 30 км / ч по всички пътища в центъра на града, включително двулентови пътища.

По-рано този месец имаше призиви за прилагане на ограничения от 30 км / ч в други градове в Европа и по света като част от 6-тата Глобална седмица на ООН за пътна безопасност.

Членът на ETSC, португалският национален орган за пътна безопасност, отправя един такъв призив, както и коалиция от 159 организации в Гърция, и ирландският член на ETSC – органът за пътна безопасност. В Германия управляващата коалиция обяви няколко мерки, предназначени за подобряване на пътната безопасност, включително улесняване на местните власти при въвеждането на ограничения от 30 км / ч. Германският DVR, член на ETSC, приветства промените, за да докладва обобщени, анонимни данни за това как се използват ISA системите и дали те са изключени от драйвери. Две години след влизането в сила на законодателството, на базата на реални данни трябва да е възможно да се види кои системи са най-ефективни. Това ще бъде добра възможност да се научите и да реагирате за подобряване на технологията в бъдеще.


ИНТЕЛИГЕНТНА ПОМОЩ ЗА СКОРОСТ, ЗАДАДЕНА ЗА СТАРТИРАНЕ НА ВСИЧКИ НОВИ ТИПОВЕ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА В ЕС ОТ 2022 Г. 31 май 2021 г.

Category : Uncategorized

      Новини ETSC приветства одобрението от държавите-членки на ЕС на технически стандарти за интелигентно подпомагане на скоростта (ISA), проправяйки пътя на технологията да бъде инсталирана на всички нови модели превозни средства, продавани в Европейския съюз от следващата година. ETSC призовава производителите на превозни средства да надхвърлят минималните изисквания на законодателството, за да увеличат максимално потенциалните ползи за безопасността на технологията. До следващата година Европейският съюз ще има най-строгите стандарти за безопасност на превозните средства в света със системи, включващи усъвършенствано аварийно спиране (AEB), аварийно подпомагане на поддържането на лентата (ELKS), разпознаване на сънливост и разсейване и интелигентна помощ за скорост ) всички задължителни. До 2024 г. всеки нов автомобил, продаван в ЕС, ще трябва да бъде оборудван с тези технологии. Въпреки че окончателното споразумение за новия закон на ЕС за безопасност на превозните средства, известен като „общ регламент за безопасност“ беше постигнато през 2019 г., подробни технически изисквания за различните необходими системи се финализират едва след почти година технически дискусии. На среща по-рано този месец представители на държавите-членки на ЕС сигнализираха за неофициалното си одобрение за проекти на технически спецификации за ISA, които ще бъдат официално приети през юни. Изискванията позволяват да бъдат монтирани няколко различни типа ISA система. По закон всеки тип система трябва да може да бъде заменен и да позволява на водача да изключва системата за времето на текущото пътуване. Най-ефективните и оценени системи, които вече се предлагат от 2015 г. на няколко превозни средства, помагат на водачите чрез намаляване на мощността на двигателя, след като е достигната законовата граница на скоростта. Водачът може да замени системата, като натисне по-надолу педала на газта. Системите, които се намесват по този начин, могат да намалят смъртните случаи по пътищата с 20%.   След силен и устойчив индустриален натиск обаче ЕС също така позволява да бъде монтирана система, за която няма налични изследвания и която се очаква да бъде много по-малко ефективна. Най-основната разрешена система просто разполага със звуково предупреждение, което стартира няколко минути, след като превозното средство надвиши ограничението на скоростта и продължава да звучи за максимум пет секунди. ETSC казва, че изследванията показват, че звуковите предупреждения са досадни за шофьорите и следователно е по-вероятно да бъдат изключени. Деактивирана система няма предимства за безопасността.   Антонио Авеносо, изпълнителен директор на ETSC, коментира:   „Повече от двадесет години след първото изпробване на тази технология е страхотно да видим, че Интелигентната помощ за скорост най-накрая идва при всички нови превозни средства в ЕС. Това е голяма стъпка напред за пътната безопасност.  „Разочаровани сме обаче, че на автомобилните производители се дава възможност да инсталират недоказана система, която може да има малка полза за безопасността. Искрено се надяваме, че автомобилните производители ще надхвърлят минималните спецификации и ще се възползват напълно от животоспасяващия потенциал на технологията за подпомагане на скоростта. Той спасява животи, предотвратява сериозни наранявания и спестява гориво и емисии“. В положителна насока проектът на изискванията гласи, че производителите на автомобили ще трябва да отчитат обобщени, анонимни данни за това как се използват ISA системите и дали те са изключени от водачите. Две години след влизането в сила на законодателството, на базата на реални данни трябва да е възможно да се види кои системи са най-ефективни. Това ще бъде добра възможност да се научите и да реагирате за подобряване на технологията в бъдеще.

КОНФЕРЕНЦИЯ НА ETSCЗА ИНДЕКС НА БЕЗОПАСНОСТ НА ДВИЖЕНИЕТО ПО ПЪТИЩАТА 2021 СРЯДА, 16 ЮНИ 2021 Г. – 10.00-12.45 Ч. CEST

Category : Uncategorized

 

 

Кои държави постигнаха целта, определена от ЕС, за намаляване на смъртните случаи по пътищата с 50% до 2020 г.?

ИНДЕКС ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ПЪТНАТА ГОДИШНА ГОДИШНА КОНФЕРЕНЦИЯ И НАГРАДА

ЦЕРЕМОНИЯ 2021

10.00 Добре дошли и представяне от проф. Херман Де Кроо

10.05 15 пети годишен доклад за ЕГН: Класиране на напредъка на ЕС в областта на пътната безопасност, Антонио Авеносо, ETSC Изпълнителен директор

10.25 Победител в наградата за ПИН 2021 г., министър на инфраструктурата и транспорта

10.50 Действия за пътна безопасност от Европейската комисия, Матю Болдуин, европейски

Координатор за пътна безопасност и устойчива мобилност

Въпроси и отговори

11.15 Доклад по собствена инициатива на Европейския парламент относно рамката на ЕС за политиката на пътна безопасност 2021-

2030, Елена Kountoura, член на Европейския парламент (tbc)

Въпроси и отговори

11.30 Снимки на носителя на наградата 2021 г. / пауза за кафе

11.45 Панелна дискусия – По пътя към 2030 г. – как можем да се справим по-добре?

Модератор: Дейвид Уорд, Towards Zero Foundation

Клер Депре, ръководител на отдел на звеното за пътна безопасност, ГД „Мобилност“, Европейска комисия

Елън Таунсенд, политически директор, ETSC

Ларс Екман, шведска транспортна администрация

Проф. Д-р Валтер Айхендорф, председател на Германския съвет за пътна безопасност (DVR)

Представител на града (tbc)

Тярк Кройцингер, представител на Toyota Motor Europe

12.45 Край на срещата

Програмата на ETSC за индекс на пътната безопасност (ПИН) е създадена през 2006 г. в отговор на първия път цел за безопасност, определена от Европейския съюз за намаляване наполовина на смъртните случаи по пътищата между 2001 и 2010 г. През 2010 г. Европейският съюз поднови ангажимента си да намали смъртността по пътищата с 50% до 2020 г. в сравнение с нивата от 2010 г.

Чрез сравняване на ефективността на държавите-членки, ПИН служи за идентифициране и популяризиране на най-добрите практики и вдъхновява вид политическо ръководство, необходимо за осигуряване на система за автомобилен транспорт, която е толкова безопасна, колкото е възможно.

ПИН кодът обхваща всички съответни области на пътната безопасност, включително поведението на пътниците, инфраструктурата и превозните средства като разработване на политики за пътна безопасност. Всяка година ETSC публикува отчети с PIN „Flash“ за конкретни области на пътната безопасност. Всички ПИН.

Докладът е достъпен на www.etsc.eu/pin.

 

През юни всяка година се публикува анализът на ETSC за цялостния годишен напредък в борбата със смъртните случаи на пътя и сериозните наранявания в годишния отчет на ЕГН. Докладът обхваща 32 държави, включително всички държави-членки на ЕС.

 

Всяка година ETSC е домакин на PIN конференцията, която е и платформата за представяне на наградата PIN на най-добре представящата се държава.

ETSC, заедно със своите национални членове, също така организира всяка година разговори с ПИН в няколко държави-членки.

Инструмент за уеб-конференция: Онлайн / Zoom платформа

Дата и час: сряда, 16 юни 2021 г., 10.00 – 12.45 (CEST)

20, Avenue des Celtes

B-1040 Брюксел

Тел +32 (0) 2 738 0335 www.etsc.eu/PIN

Програмата PIN получава финансова подкрепа от Германския съвет за пътна безопасност (DVR), Toyota Motor Europe,

шведската транспортна администрация, норвежката публична пътна администрация и CITA – международната

Комитет за проверка на моторни превозни средства


Съобщение за пресата

Category : Uncategorized

Изявление на ETSC относно цифрите за смъртността по пътищата в ЕС през 2020 г.20 април 2021 г.

Брюксел – Коментирайки данните за смъртните случаи по пътищата през 2020 г., публикувани днес от Европейската комисия, Антонио Авеносо, изпълнителен директор на Европейския съвет за безопасност на транспорта (ETSC), заяви:

„ЕС има нова цел за 2030 г. да намали наполовина смъртните случаи и сериозните наранявания. За да успеем този път, трябва да избегнем грешките от последното десетилетие. ЕС трябва да действа сега, а не да чака години, преди да предприеме действия. Мерките, договорени в закона, също не трябва да отслабват по време на фазата на изпълнение. За съжаление това е, което наблюдаваме днес със задължителни мерки за безопасност на превозното средство, включително Интелигентна помощ за скорост (ISA), Електронни рекордери за данни (EDR) и Direct Vision стандарти за камиони. След като законите бяха съгласувани, тези нови стандарти се оказаха изправени пред провал (смърт) чрез хиляди съкращения в работните групи. Индустриалните интереси получават последната дума и в случая с EDR съществува прекалено строг подход към поверителността на данните. И двата фактора могат да доведат до трайно увреждане на потенциала за безопасност на това законодателство.

„Пандемията Covid-19 показа колко бързо може да се промени ситуацията на пътна безопасност. Тъй като нивата на трафик намаляват, а полицейското време се изразходва за други неща, скоростта в няколко страни нараства. Положително е, че когато градовете въведоха нова велосипедна инфраструктура, броят на колоезденето се увеличи. Трябва да научим уроците и да изградим по-безопасна и равнопоставена система за всички участници в движението – да върнем отделено пространство за по-здравословни, устойчиви дейности като ходене и колоездене.

„И накрая, държавите-членки на ЕС трябва да засилят тази дейност. Безопасността на движението по пътищата е европейски, национален и местен въпрос – който изисква действия на всяко ниво. ЕС може да определи рамка, но държавите-членки и градовете могат и трябва да предприемат смели и бързи действия. Пандемията на Covid показа, че това може да се случи, нека не губим тази инерция. „

Дъдли Къртис, мениджър комуникации, dc@etsc.eu, +32 485 379945