От Държавната агенция за пътна безопасност отчитат: Провал на плана за убитите при катастрофи

Category : Uncategorized

Чиновници пишат стратегия до 2030 година

Най-опасните месеци са юли и август

Убитите при катастрофи в България са намалели с 19 на сто за последните 9 години. Но това е над два и половина пъти по-малко от намалението, прието в Националната стратегия за безопасност на движението по пътищата 2011-2020 г. Според документа жертвите по българските пътищата трябваше да намалеят с 50%, а ранените с 20% спрямо 2010 г. Такъв план бе приет по инициатива на ООН във всички страни от Европейски съюз, но средното му изпълнение за ЕС за убитите не надминава 21 процента.

“Целта за намаление на загиналите до 50% остава недостижима. Предвид територията на България и броя на населението, нивото на пътния травматизъм остава неприемливо високо”, пише в анализа към новите Национална стратегия за безопасност 2021-2030 г. и Плана за действие 2021-2023 г. Проекти на двата документа, подготвени от Държавната агенция “Безопасност на движението по пътищата”, бяха публикувани днес за обществено обсъждане.

776 са загиналите през 2010 г., а 648 е средният им брой за последните 9 години у нас. Намалението се дължи на комбинация от няколко основни фактора – намаляване и застаряване на българите, строеж по-безопасни пътища, магистрали и защитена градска среда, обновяване на автомобилния парк, въвеждане на допълнителни системи на безопасност от производителите на превозни средства. Но то е можело да бъде и много по-голямо. След значителните спадове през 2012 и 2013 г. (по 601 жертви годишно) в последните няколко години страната ни и Румъния продължават да държи първите две места по брой на убити спрямо 1 млн. от населението.

Все пак от Държавната агенция посочват като положителна тенденция спадът с 22% на тежко ранените при катастрофи за последните 9 години спрямо 2010 г., което изпълнява и дори надвишава плана на ООН и ЕС. Но като се прибавят и леко ранените, общият брой става средно 8445, което е увеличение спрямо 2010 г., когато ранените общо са били 8080.

Най-опасните месеци продължават да са юли и август, съответно със 72 и 68 загинали средно за последните 9 години.

Шофьорите на леки автомобили са най-често пострадалите при катастрофи – средногодишно 226 убити и 2303-ма ранени. Втората най-опасна група са пътниците, независимо в какви превозните средства – 184 убити и 2959 ранени. Следват пешеходците – 145 убити и 1936 ранени, мотористите – 49 убити и 627 ранени и т. н.

В стратегията до 2030 г. се препоръчва на КАТ да подобри начините за контрол, като замени част от дейността на пътните патрули с автоматизирани системи – стационарни камери, радари т. н. Пътните полицаи трябва да усъвършенстват реда за събиране, обработка и анализ на данните за катастрофи.

Записана е още препоръка да се оптимизира административно-наказателната дейност на полицията, но без да се споменава проваленият вече проект, който превръщаше катаджията в обвинител, съдия и екзекутор.

И по света, и у нас

Заради COVID-19 жертвите намаляват

Статистиката и по света, и у нас засега не отчита огромния спад на пътните катастрофи и жертвите през 2020 година, започнал след въвеждане на ограниченията на пътувания заради COVID-19. Намалението за България се вижда, ако се сравнят средномесечните данни за последните 9 години с текущата статистика на КАТ. Например – през януари, когато нямаше противоепидемични мерки, жертвите са 38 – точно колкото са били средногодишно за януари за последните 9 години. През март и април, когато бе въведено извънредно положение и на изходите на областните градове сложиха полицейски КПП-та и, загиналите по пътищата са съответно 26 и 22, при средногодишни стойности от 43 и 49. От началото на тази година до 29 юни жертвите на катастрофи у нас са 171, с 80 по-малко от същия период на 2019 г., когато броят им е бил 251, пресмятат от пътната полиция.


Шофьорските книжки по-скъпи Инструктори пробват вдигане на таксите

Category : Uncategorized

Курсисти искат парите си

Собственици на някои автошколи искат да вдигнат цените на курсовете за шофьорски книжки.

Автошколите започнаха да възстановяват работата си, но с по-големи разходи, за да отговорят на новите санитарни изисквания. Това вероятно ще оскъпи шофьорските курсове, коментира пред БНР Красимир Йорданов, собственик на една от големите автошколи във Велико Търново.

“Цените трябва да се вдигнат, защото всяко нещо струва пари – ръкавици на всеки кандидат, маски, дезинфектанти, колите се мият, след всеки работен ден се почистват, дезинфекцират, което е драстично оскъпяване с 150-200 лв. на човек минимум”, заяви Красимир Йорданов.

Проблем пред други автошколи е, че голяма част от курсистите искат да прекратят обучението си и трябва да им бъдат възстановени сумите, които вече са платени.

Цените на горивата обаче значително намаляха, което означава и по-малко разходи за автошколите, коментираха хора, които искат да вземат шофьорска книжка.

Намалените разходи за бензин може да отидат да дезинфекция на колата, а от курсистите да се изисква сами да си носят ръкавици.


Възстановяват поетапно шофьорските курсове и изпити

Category : Новини

Поетапно ще се възстановят изпитите и обучението на кандидатите за водачи на МПС, съобщиха от Министерството на транспорта. Теоретичните тестове започват от 4 май, а изпитите по практика ще бъдат възможни отново на 11 май.

На 18 май се очаква да бъде подновено и обучението на курсистите в учебните центрове, ако ситуацията позволява това.

Ще бъдат предприети допълнителни противоепидемични мерки, за да се гарантира здравето както на курсантите, така и на изпитващите.

-Удължава се на 12 часа времето за работа на инспекторите от ИА „Автомобилна администрация“ в дните с изпити за правоспособност.

-Намалява се капацитетът на залите за изпит, за да се осигури физическа дистанция

-След всеки изпит помещенията и автомобилите ще се дезинфектират

-Задължително ще бъде носенето на маски и ръкавици по време на теоретичните и практичните изпити

-Министърът на транспорта информационните технологии и съобщенията Росен Желязков посочи, че целта е изграждането на ефективна организация, която да позволи нормалното функциониране на тази система.

„За излизането от трудната ситуация са нужни общите усилия на администрацията и на бранша, затова оставаме в постоянен диалог, тъй като в този момент с конфликтност и противопоставяне нищо градивно няма да постигнем“, допълни ресорният министър.

Решението беше взето след среща на Желязков и представители на преподавателите по авто-мото подготовка.

Източник: trud.bg


Автоинструктори: Нека работим отново, чака ни мизерия и липса на бъдеще

Category : Новини

Автоинструкторите излязоха с петиция, в която настояват отново да работят.

Те не може да обучават желаещи да изкарат шофьорски книжки от началото на извънредното положение, обявено на 13 март. И заявяват, че ако това ограничение за тях продължи, обрича бизнеса им на сигурен фалит, а семействата им на мизерия и липса на перспектива за бъдещето.

Те са притеснени, че отпреди тази дата са поели поели ангажименти към своите клиенти, които обаче не знаят кога ще могат да изпълнят. „Напоследък, все по-често се явяват клиенти, които, също притиснати от безпаричие, се отказват от услугите ни и претендират възстановяване на заплатените към нас суми“, допълват автоинструкторите. Те се тревожат, че тази тенденция може опасно да се засили. Заради това настояват да им бъде разрешено да възстановят работата си преди края на извънредното положение.

Ето целия текст:

На вниманието на:

Министъра на здравеопазването на РБ
Г-н Кирил Ананиев

Министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията на РБ
Г-н Росен Желязков

Министъра на образованието и науката на РБ 
г-н Красимир Вълчев

Изпълнителния Директор 
на ИА „Автомобилна администрация“ 
г-н Бойко Рановски

Цялата новина: marica.bg

 


  • 0

Инструктори биха две министерства

Category : Новини

Стотици учебни автомобили блокираха центъра на София

Протестът спря увеличението на часовете по кормуване и оскъпяването на шофьорските курсове

Отлага се следенето с GPS

Инструктори от цялата страна блокираха с 400 учебни автомобила центъра на София и надделяха в преговорите с чиновниците от две министерства – образователното и транспортното.

Резултатът от протеста е, че часовете по кормуване засега остават 31 и няма да се увеличават на 42. Въвеждането на GPS система за следене на учебните коли дали ходят на извънградски маршрути и по магистралите, се отлага. Разширява се съставът на работните групи, които да подготвят промени в учебната документация и правилата за провеждане на теоретичната и практическа подготовка на кандидат-шофьорите. Очаква се новата нормативна уредба да е готова след около 6-7 месеца, дотогава автошколите продължават да работят по сега действащите правила.

Цялата новина!

Източник: trud.bg


  • 0

Инж. д-р Богдан Милчев, шеф на Института за пътна безопасност, пред „Труд“: КАТ е на пътя да помага на хората, не да ги глобява

Category : Новини

Пътната полиция отчита статистически победи за сметка на живота и здравето на българите по пътищата

„КАТ троши 4,8 млн. лв. за 15 тайни автомобила“. Тази новина съобщи миналата седмица вестник „Труд“. Става дума за коли с мощност по 240 конски сили и възможности да вдигат до 250 км/ч и без сини лампи и надписи „Полиция“. С тях пътните полицаи възнамеряват да патрулират по магистралите, да снимат за превишена скорост, да застигат и спират хулигани с мощни джипове и лимузини. През март за тези превозни средства държавно-обществената комисия по безопасност на движението отпуска 2 550 000 лв. от фонда за пътна безопасност. Това прави точно по 170 000 лв., но сумата не е така скандална, защото в нея влиза и цената на камери и друго оборудване. Истинската наглост е обаче, че на 11 ноември МВР поиска, а комисията му отпусна допълнително 2 250 000 лв. и така цената на бъдещата „тайна“ кола става по 320 000 лв. Защото за същите 4,8 млн. КАТ може да си купи 160 нови патрулки или 100, оборудвани с камери.

Няколко неправителствени организации призоваха МВР незабавно да спре поръчката, а министър Младен Маринов каза, че тя още не е обявена и въпросът за 15-те скъпи коли още се обсъжда. Против идеята застана и неправителствената организация Институт за пътна безопасност. „Защо?“ – питаме неговия ръководител инж. д-р Богдан Милчев, бивш шеф на КАТ-София.

Цялата новина!

Източник: trug.bg