В автомобила

Независимо дали отивате до магазина или сте се отправили на далечно пътешествие, съветът е един – спазвайте правилата за безопасно движение.

Преди да се отправите на път, убедете се, че седите комфортно и безопасно в колата.

Разкажете на децата:

Как правилно да се качваме и слизаме от автомобила
Да се качваш в колата и да слизаш от нея, не е толкова просто като да влизаш и   излизаш от вкъщи.

Убедете се, че децата ви знаят следните важни правила:
Качването и слизането от колата трябва да става само от страната на тротоара.
Никога не трябва да се опитвате да слезете от колата, ако тя не е спряла окончателно.
Преди да отворите вратата, трябва да се убедите, че няма никого на тротоара – за да не закачите някого с отварящата се врата.
Не трябва да стоите зад колата, докато паркира, тъй като водачът може да не забележи детето заради ниския му ръст.
Ако сте принудени да спрете на пътя поради повреда, предупредете децата, че не   трябва да стоят вътре в колата: водачът на идващата отзад кола може да не забележи вашата кола и да я блъсне.

Защо е важно да използваме предпазните колани
Даже ако пътуването ви ще е кратко и колата ви има въздушна възглавница,     използването на предпазните колани не е само предпазна мярка, но и жизнена необходимост.

Не забравяйте, че 70% от нещастните случаи са на не повече от 25 км. от дома. При нещастен случай пътникът, който не е с предпазен колан, може да излети от колата през всяко от стъклата. При скорост на колата от 30 км/ч такава авария може да има смъртоносен изход за пътника, който не е с колан.
Използването на детски седалки за децата до 10 години може да предотврати     изхвърлянето на детето от автомобила по време на удар.
При челен удар със скорост 50 км/ч теглото на детето се увеличава 20 пъти. Такъв удар е равносилен на падане от третия етаж. Затова, като не сложите предпазен колан на детето, все едно, че го оставяте да играе на балкон на третия етаж, който няма перила.

Не забравяйте да проверите правилно ли са пристегнати предпазните колани
Най-доброто защитно устройство за дете до 10 години, теглото, на което е под 36 кг и ръстът по-малък от 135 см, е специална седалка за деца, която се закрепва на задната седалка на автомобила и е обърната към задното стъкло. Най-важното е да се защити шията на детето, която е най-уязвима. Използването на такава седалка намалява с 90% натоварването върху шията на детето при удар. Ако автомобилът има въздушна възглавница, никога на слагайте детската седалка на предната седалка. Ако въздушната възглавница сработи, може да нанесе удар на детето.

Детското столче, при което се използва системата ISOFIX напълно осигурява  комфортното положение на детето.
За децата от 3 до 10 години с тегло от 15 до 36 кг седалката може да гарантира пълна безопасност само при използването на предпазните колани и когато тя е регулирана в съответствие с ръста и телосложението на детето.