Пътуване без стрес

Пътуването в колата с деца може да стане за вас истинско бедствие – децата капризничат, разкопчават предпазните колани, отвличат вниманието на водача от пътя.

Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да избегнете неприятностите, когато сте на път.

Подгответе се за пътуването 
Ако се подготвяте за дълго пътуване с деца не забравяйте да вземете играчки, книги, касети, за да може детето да не скучае по време на пътуването. Иначе то ще отвлича вниманието на водача от пътя и може да провокира нещастен случай.
Ако детето е под 10 години, използвайте специална детска седалка, подбрана в съответствие с ръста и телосложението на детето. Убедете се, че седалката е правилно монтирана.
Преди да тръгнете на път, проверете количеството бензин в резервоара, налягането   на гумите, спирачките. Това ще ви отнеме 15 минути и ще ви помогне да избегнете неприятни ситуации по пътя.

Научете детето да се държи правилно в колата Разкажете на децата, какво може да се случи, ако те:
– отвличат вниманието на водача (може да стане нещастен случай, тъй като водачът не е съсредоточен върху пътя);
– си играят с ключалките на вратите (вратите могат да се отворят и детето на падне от колата);
– показват ръцете си или главата си през прозорците на колата (могат да се ударят в друга кола, дърво или човек на тротоара);
– изхвърлят предмети от колата (могат да изплашат други водачи и да станат причина за авария);
– разкопчават предпазните колани (при внезапно спиране или в резултат на авария детето може да бъде изхвърлено извън колата);
– ако сте принудени да спрете на пътя поради повреда, предупредете децата, че не трябва да стоят вътре в колата: водачът на идващата отзад кола може да не забележи вашата кола и да я блъсне.

 

Допълнителна информация

По време на пътуването разказвайте на децата за вашето пътешествие – това ще ги развлече и ще ви помогне да се съсредоточите върху карането.
За да не скучае детето, помолете го да показва местата за отдих, които се срещат по пътя.
Нека детето, например, да брои реките, през които преминавате.
Можете да предложите на детето да ви разказва за знаците, които срещате по пътя и които то познава.