Рехабилитация на блокировките при алкохолизъм в Ирландия

  • 0

Рехабилитация на блокировките при алкохолизъм в Ирландия

Category : Новини

Правителствена работна група за потенциалното използване на програми за рехабилитация на блокировките при алкохолизъм в Ирландия ще докладва своите констатации през март според държавния министър в ирландския департамент по транспорта Джак Чембърс. 

Г-н Чембърс направи коментарите на събитие за справяне с шофирането в нетрезво състояние, организирано съвместно от Ирландския орган за пътна безопасност (RSA), ETSC и Ирландското медицинско бюро за пътна безопасност по-рано този месец в Дъблин.

Ключово действие от стратегията на правителството на Ирландия за пътна безопасност призовава за създаване на работна група, която да обмисли и направи препоръки за прилагането на програма за блокиране на алкохола, подкрепена от курс за рехабилитация на шофиране в нетрезво състояние за високорискови нарушители, шофиращи в нетрезво състояние.

Съобщението дойде след като ново проучване показа, че има още много работа за промяна на отношението към шофирането в нетрезво състояние в Ирландия. Ново изследване, представено от Службата за пътна безопасност (RSA), установи, че един на всеки 10 ирландски шофьори е шофирал след консумация на алкохол през последните 12 месеца.

От тези, които са признали, че консумират алкохол, честотата е по-висока сред мъжете шофьори (14%), тези, които шофират за работа (14%), и тези с история на участие в сблъсък (24%).

Почти всеки трети (28%) от тази група признава, че е изпил две или повече напитки при последния път, когато е шофирал след консумация на алкохол през последните 12 месеца.

Близо три четвърти (73%) от анкетираните шофьори се съгласиха, че „повечето от моите познати/приятели смятат, че шофирането под въздействието на алкохол е неприемливо“. За сравнение, 85% от анкетираните шофьори се съгласиха с това твърдение през 2019 г., обезпокоителен спад.

Антонио Авенозо, изпълнителен директор на ETSC, каза:  „За да постигнем целта на ЕС за намаляване на смъртните случаи по пътищата с 50% до 2030 г., от съществено значение е да се справим с шофирането в нетрезво състояние. Няколко държави от ЕС, включително Белгия, Франция, Литва и Полша, сега се занимават с този проблем, като изискват устройства за блокиране на запалването с алкохол в колите на онези, които са шофирали в нетрезво състояние, особено тези, които го правят многократно. Италия също подготвя законодателство за въвеждане на блокировките за запалване на алкохол в правната система. Надяваме се, че Ирландия може да се присъедини към тази нарастваща група от страни и да въведе тази животоспасяваща, изпитана и тествана технология в близко бъдеще.“

  •  

Log out of this account

Leave a Reply